Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sport

V olympijské vesnici v Tokiu se objevil první případ koronaviru, nakaženým je organizátor ze zahraničí

Před Národním stadionem v Tokiu foto: ČTK

Tokio - V olympijské vesnici v Tokiu byl v sobotu odhalen první případ nákazy koronavirem. Informaci japonských médiích potvrdili pořadatelé. Ředitel organizačního výboru Toširó Muto uvedl, že se jedná o osobu ze zahraničí, která je zapojená do organizace her. Národnost ani jiné další osobní údaje kvůli ochraně soukromí sdělit nechtěl, napsala agentura Reuters.
  7:11aktualizováno  13:17

VAVRDA: Z olympiády se stává fraška. Poklekávat se bude a běda, když si plavci nepodají ruku

Olympijské hry v Tokiu kvůli koronaviru provázejí přísná opatření, která začínají už po příletu a mají minimalizovat rozšíření nákazy mezi olympioniky i běžnou japonskou populaci. Sportovci se budou testovat denně a musejí se pohybovat jen v olympijské vesnici, kam nemá přístup nikdo zvenčí, a na svých sportovištích. Časté testování čeká také další akreditované osoby, které budou bydlet převážně ve vyhrazených olympijských hotelech. Bez ohledu na případné očkování jsou povinné roušky a odstupy.

Předseda MOV Thomas Bach označil rychlé rozeznání případu za známku toho, že opatření jsou účinná. „Od 1. do 16. července přicestovalo zhruba 15 tisíc sportovců, funkcionářů a dalších akreditovaných lidí. Všichni byli po příletu testováni. Z toho 15 bylo pozitivních. To je velmi nízká míra, 0,1 procenta. Každý byl hned izolován a nepředstavuje žádné nebezpečí pro ostatní účastníky nebo japonské obyvatele. Je to důkaz, že opatření fungují,“ řekl Bach na tiskové konferenci.

Kvůli dalšímu nárůstu nákazy v Japonsku byl v Tokiu na dobu olympiády vyhlášen nouzový stav. Hry se tak nakonec uskuteční i bez domácích diváků, o zákazu těch zahraničních bylo jasno už dlouho. Většina japonské veřejnosti v průzkumech vystupuje proti olympiádě. Po příletu prezidenta MOV Thomase Bacha vyjadřovali lidé nespokojenost na sociálních sítích i při demonstracích v ulicích.

Autor:

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč