Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Valujev vs. Holyfield: Živě nyní na Sportreport.cz

Sport

  0:40aktualizováno  23:08
PRAHA - Pro odborníky nezajímavý zápas, možná právě ale to láká na souboji ruského obra Valujeva americké legendy Holyfielda fanoušky boxu. Na utkání z Curychu se bude po celém světě dívat více než miliarda lidí. A fanoušci boxu na www.sportreport.cz budou moct sledovat on-line přenos z tohoto duelu. K ČLÁNKU FOTOGALERIE.

Výšková převaha Valujeva (vpravo) na Holyfieldem je značná. foto: ČTK

"Pro tenhle sport je takový zápas pohroma," to jsou slova německého manažera bratrů Kličkových Bernda Bönteho. Ovšem ten by měl místo kritiky začít více pracovat. Již přes rok se snaží dostat proti jednomu ze svých ukrajinských es do ringu právě Valujeva. Neúspěšně. I díky jeho neschopnosti neměla "Bestie z Východu" nakonec jinou možnost, než vstoupit do ringu právě s Holyfieldem.

A petrohradskému rodákovi se to pranic nelíbí. "Abych řekl pravdu, neměl jsem jinou možnost. Jiné nabídky kromě Holyfielda nebyly. Ale tenhle zápas nesvědčí mé pověsti," řekl poté, co jeho manažer oznámil, že se zápas dvou boxerských "rekordmanů" uskuteční. Otázkou ale zůstává, kolik se za jeho slovy skrývá pravdy. Valujev, nejvyšší a nejtěžší boxer historie, sice do profesionálního ringu vtrhl jako uragán, ale poslední dva roky stagnuje (v lepším případě).

O nějaké technice v jeho případě nelze ani mluvit a rychlostně to také již není nikterak růžové. Menší a pohybliví soupeři proti němu mají šanci. Navíc technicky zdatní. To před třemi lety potvrdil Uzbek Ruslan Čagajev, jediný přemožitel ruského monstra v profesionálním ringu. Spíše tak se může jednat o slova strachu z ostudy. Jak by asi 213 centimetrů před světem vypadal, kdyby jej porazil o 24 centimetrů menší a 11 let starší boxerský "dědek" Evander Holyfield???

SLEDUJTE ON-LINE PŘENOS ZE ZÁPASU VALUJEV-HOLYFIELD JIŽ NYNÍ ZDE!!! Začátek je naplánován na 22:00 hodinu, přímý přenos vysílá televize ARD. Začátek utkání může být případně posunut. JIŽ NYNÍ MŮŽETE PŘISPÍVAT SVÝMI NÁZORY DO DISKUZE.

Toho sice všichni před zápasem (včetně Valujeva) odepisují, mohou se ovšem splést – v případě Valujeva osudově. Holyfield je ve velmi dobré kondici, navíc nic neztratil ze své technické vyspělosti, s kterou ničil své soupeře v dobách své největší slávy. A pokud se mohou neuvěřitelnou pílí, cílevědomostí a dřinou udržet na vrcholu jiní čtyřicátníci například v hokeji (Hašek či Chelios), proč by to nemohl dokázat Holyfield?

Holyfield má šanci na další primát
Navíc 105 kilogramů vážící pořízek, čtyřnásobný mistr světa, je v současnosti jediný černý americký boxer, který alespoň trošku může ohrozit invazi bijců z bývalého východního bloku. Američané, kdysi neohrožení vládci boxerské "supertíhy", v posledním desetiletí naprosto vyklidili pozice. Pryč jsou časy Foremana, Holyfielda či Tysona, kteří válcovali své soupeře se stejnou samozřejmostí, jakou hokejový vládce Gretzky střílel své góly.

A právě Foreman drží rekord, po kterém Holyfield touží nejvíce – stát se nejstarším mistrem světa těžké váhy. Povede se mu to ve 46 letech? Podle všeho bude duel s ruským kolosem jeho posledním pokusem. Odejde Holyfield ze Švýcarska jako neohrožená legenda? S titulem a dalším rekordem? I přes vlnu skepse, to není nemožné. Ono totiž – nic není nemožné...

Anketa

Jak dopadne boj o titul mistra světa WBA mezi Valujevem a Holyfieldem?

Holyfield nemá šanci, Valujev jej snadno porazí. 127
Valujev se svým sebevědomím narazí a prohraje. 153
Bude to vyrovnané, rozhodčí se ale přikloní na stranu Valujeva. 62
Duel skončí remízou. 12

VIZITKY OBOU SOUPEŘŮ:
Nikolaj Valujev:
Věk: 35 let
Místo narození: Petrohrad (Rusko)
Přezdívky: Bestie z Východu, Ruský obr
Bilance v profesionálním ringu: 51 zápasů - 49 výher (34 k.o.), 1 porážka, 1 duel NO CONTESTS
Výška/ váha: 213 cm/ 142 kg
Úspěchy: současný mistr světa organizace WBA
Rodinný stav: ženatý, dvě děti

Evander Holyfield:
Věk: 46 let
Místo narození: Atmore (USA)
Přezdívky: Skutečná dohoda
Bilance v profesionálním ringu: 53 zápasů - 42 výher (27 k.o.), 2 remízy, 9 porážek, 
Výška/ váha: 187 cm/ 105 kg
Úspěchy: čtyřnásobný mistr světa (nejúspěšnější boxer supertíhy v historii), 2. místo na OH 1984
Rodinný stav: potřetí ženatý, 11 dětí

Autoři:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!