Středa 15. května 2024, svátek má Žofie
130 let

Lidovky.cz

Velké finále je tu. Nadal po pěti hodinách udolal Dimitrova a zahraje si s Federerem

Sport

  14:45aktualizováno  18:29
MELBOURNE - Už jen snílci z řad staromilců věřili, že se ve finále jednoho z grandslamových turnajů utkají ještě jednou Roger Federer a Rafael Nadal. Jejich přání se jim však splnilo. Třicetiletý Španěl totiž v semifinále Australian Open po úchvatné, téměř pětihodinové bitvě, udolal Bulhara Grigora Dimitrova po setech 6:3, 5:7, 7:6, 6:7 a 6:4 a ve finále se utká v souboji dvou legend s o pět let starším Švýcarem.

Rafael Nadal se raduje z výhry a z nečekaného postupu do finále. foto: ČTK/AP

VIDEO: Šafářová s Mattek-Sandsovou ovládly čtyřhru a pak zatancovaly vítězný taneček

Duel, který trval přesně čtyři hodiny a 56 minut a skončil těsně před jednou hodinu v noci místního času, přinesl dosud nejlepší podívanou na turnaji.

Nadal i jeho o pět let mladší soupeř se přetlačovali v tom, kdo se lépe ubrání a pak přejde do drtivého útoku. Zatímco o vítězi prvního setu rozhodl jediný brejk Nadala, ve druhém setu si oba soupeři sebrali podání hned sedmkrát.

Za stavu 1:1 na sety dospěly následující dvě sady do tie-breaku a zatímco v tom prvním byl úspěšný Španěl, v tom druhém svěřenec bývalého kouče Tomáše Berdycha Daniela Vallverdua.

V rozhodujícím setu nejdříve oba hráči odvrátili několik brejkbolů. Nadal přežil kritickou situaci za stavu 3:4 a 15:40, oba brejkboly soupeře odvážnými údery odvrátil a sám udeřil v další hře, v které konečně prorazil Dimitrovův servis.

Nadal: Byl to neuvěřitelný zápas

Bulhar se ale nevzdával, dva mečboly smazal, ale po třetím už Nadal slavil postup.

„V první řadě jsem unavený. Grigor hrál neuvěřitelně a byl to skvělý zápas. Já jsem loni tvrdě pracoval, ale ani jsem nedoufal, že se dostanu znovu do finále Australian Open,“ řekl Nadal hned po zápase.

Poprvé v historii se tak stalo, že všem finalistům dvouher mužů a žen na jednom grandslamu 30 let a víc. Finalistkám žen Sereně Williamsové a její sestře Venus je 35, resp. 36 let.

Milé gesto na konci pětihodinového maratonu.
Nadal právě postoupil do finále Australian Open.

Nadal je v grandslamovém finále poprvé po třech letech a poprvé od triumfu na French Open 2014. V Austrálii si zahraje ve finále počtvrté a zkusí přidat druhý triumf po vítězství v roce 2009.

Pokud by to dokázal, stal by se po Australanech Royi Emersonovi a Rodu Laverovi teprve třetím hráčem, který každý grandslam ovládl dvakrát.

Nadal má proti Federerovi bilanci 23:11

Federer a Nadal jsou navíc nejúspěšnějšími tenisty historie, co se týče počtu vyhraných grandslamových titulů ve dvouhře. Švýcar jich vyhrál rekordních sedmnáct, Španěl pak čtrnáct a dělí se o druhé místo s Petem Samprasem.

Naposledy se oba rivalové utkali na grandslamu před třemi lety právě na Australian Open a v semifinále byl ve třech setech úspěšnější Nadal. Celkem v Melbourne porazil Federera třikrát a ani jednou neprohrál.

Švýcar naopak ovládl poslední vzájemné klání, před dvěma lety vyhrál ve třech setech ve finále v Basileji, Federerově rodišti. Nadal přesto vede suverénně v bilanci vzájemných zápasů v poměru 23:11.

Autor:

ING-FOREST s.r.o.
Taxátor

ING-FOREST s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč