Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Vettel je králem F1. Bezchybným, inteligentním a rychlým

Sport

  8:00
PRAHA - Dlouho se o něm mluví jako o novém Michaelu Schumacherovi. Už před šesti lety devatenáctiletý Němec Sebastian Vettel šokoval při testech svými časy v tréníncích a dával německým fandům naději, že budou slavit vítězství také po odchodu sedminásobného šampiona, který tehdy končil poprvé.

Mistr světa formule 1 Sebastian Vettel (uprostřed)

V roce 2012 odchází Schumacher podruhé a jeho fanoušci získali jistotu: Máme rovnocennou náhradu. Když Schumacher vybojoval třetí titul, bylo mu 31 let. Přesně o šest a půl roku víc, než bylo při letošní Velké ceně Brazílie Sebastianu Vettelovi. Je proto Vettel lepší než legendární sedminásobný mistr světa? "Se Schumacherem mě nesrovnávejte, nikdy," řekl nedávno Vettel. "Já jsem já. Jsem úplně jiný, jezdím v jiných týmech a mám kolem sebe úplně jiné lidi."

K TÉMATU

Měl pravdu, zatímco Schumacher proslul svým absolutním souzněním s týmem, až přehnaným důrazem na detaily a chytrým získáváním nejlepších techniků i inženýrů, Vettel je více "jen" jezdec. Možná se mu vyčítá, že závodí příliš profesorsky, že málo bojuje a chce hlavně dojet do cíle. Pokud však bereme v úvahu absolutní rychlost, schopnost prohnat se ve formuli jedním kolem v co možná nejkratším čase, nemá v současném Grand prix sobě rovného.

Nikdo nezískal za posledních šest let ve formuli 1 více pole position než Vettel. Nikdo není takovým postrachem kvalifikací. Tímto se více podobá Sennovi, než Schumacherovi, pro nějž byl vždy závod s časomírou spíš nutným zlem než čímkoliv jiným. Více než stylem závodění na trati se svému velkému vzoru Vettel podobá v soukromém životu - žádné skandály, žádné střídání přítelkyň. Spořádaný a poklidný život, dokonalé vztahy s rodiči, pro bulvár je absolutně nezajímavý.

Někdo může namítnout, že měl štěstí na dobré auto. Že v Red Bullu by byl mistrem světa každý, kdo umí točit volantem. Ale rakouská stáj zásobovaná z peněženky miliardáře Dietricha Mateschitze si ho nevybrala náhodou. Není to tak, že by Vettel získal tři tituly díky Red Bullu, ale Red Bull je nejlepší díky Vettelovi. Byl snad Mark Webber někdy v pozici, aby se mohl stát mistrem světa?

Soupeři o něm mluví jen uznale

"Sebastian je budoucí hvězda F1. Je rychlý, inteligentní a rozumí technice," řekl o něm Mateschitz v roce 2008, tedy v sezoně, kdy jeho junior ještě závodil za "béčko" Toro Rosso. On si vybral Vettela, nikoliv Vettel jeho. Sebastian Vettel se nestal potřetí za sebou mistrem světa, protože by seděl v nejrychlejším autě. Alespoň ne po celou sezonu.

Začátkem roku Red Bull na McLaren ztrácel a po letní pauze dokázali Britové opět přidat. Přesto vyhrál Vettel nejvíc závodů a do čela mistrovství světa se vyhoupl díky sérii čtyř triumfů od zářijové Velké ceny Singapuru do říjnového představení v Indii. Ale mistrem světa se nestal díky svým vítězstvím. Když nedostal nejlepší auto, Vettel nevyhrával. Ale ani neprohrával.

Téměř nedělá chyby, a když už, nikdy nejsou fatální. Jezdí jako robot a dokáže využít každé možnosti, kterou mu jeho soupeři nabídnou. To je ten rozdíl, který z něj udělal lepšího závodníka než podobně rychlého Hamiltona.  Zatímco porazit Alonsa mu dovolilo lepší auto, ostatní jezdci padli na kolena před Vettelovou jistotou v každé zatáčce každého okruhu. Proto o něm soupeři hovoří jen uznale, proto už loni prohlašovali, že získal nejvíce bodů zcela zaslouženě.

Vettel není divoký a bezohledný šampion, jako býval Senna, Vettel se nevyžívá v zákulisních praktikách a nehledá mezery v pravidlech nebo slabiny svých soupeřů jako Schumacher. Vettel přemýšlí jen sám o sobě, o svém řízení, o tom, jak projet každý metr trati nejlépe ze všech. A proto je rychlejší jezdec než Schumacher, i když možná nudnější a méně kontroverzní. A proto nemusí být jeho třetí titul zdaleka poslední.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...