Úterý 14. května 2024, svátek má Bonifác
130 let

Lidovky.cz

Sport

VIDEO: Hrůzné zranění v UFC. Zápasník si o soupeře přerazil nohu, vítěz nemusel dát jediný úder

Weidman si láme nohu o Halla. foto: Reuters

Doporučujeme
JACKSONVILLE - Parádní turnaj má za sebou největší MMA organizace světa UFC. Skvělé titulové zápasy, ve kterých se jednou měnil držitel pásu, ale také jeden s hrozivým koncem. Tak trochu symbolickým…
  13:16

Psal se prosinec 2013, když se proti sobě podruhé postavili Chris Weidman a Anderson Silva. O půl roku dříve ukončil prvně jmenovaný osmileté panování legendárního „Pavouka“ nad střední vahou v UFC (a také jeho neporazitelnost v této lize) a čekalo se, co z toho bude na druhý pokus.

Knockoutový úder Kamaru Usmana, kterým knockoutoval Jorgeho Masvidala.
Kamaru Usman trefuje Jorgeho Masvidala.

Duel skončil v úvodu druhého kola, kdy si Silva o nohu Weidmana zlomil nohu nad kotníkem a bylo po souboji.

Píše se datum 24. dubna 2021, ve vyprodané aréně (ano vyprodané!) v Jacksonsville na Floridě proti sobě stojí Weidman a Uriah Hall, muž, který byl naopak posledním přemožitelem Silvy.

Klakson, start zápasu. Weidman se chystá pravačkou kopnout pod koleno soupeře. Také to udělá, trefí se, ale vzápětí je jasno, že je něco špatně. Kosti šestatřicetiletého veterána prasknou a z nohy má rázem jen gumu, ovšem sám zápasník to ještě neví, na nohu došlápne…

A v tu chvíli je konec. Nepříjemně zraněný ex-šampion zůstává pochopitelně na zemi, Hall nejdříve nabízí pomoc a poté lehce v šoku přechází po kleci. „Chovám ke Chrisovi jen a pouze respekt. Patří mezi vůbec nejlepší bojovníky historie, v roce 2010 byl prvním, kdo mě porazil,“ připomněl v krátkém pozápasovém rozhovoru taktéž šestatřicetiletý bijec.

Ten si zlepšil bilanci na 17-9, jako první v historii slavné ligy vyhrál duel bez toho, aniž by dal jediný úder. „Do dneška jsem nevěděl, co znamená strach. Ale tohle mě opravdu mrzí. Doufám, že bude Chris v pořádku a totéž přeji také jeho rodině,“ přidal rodák z Jamajky, který sportovně počkal na to, až bude jeho zraněný soupeř odnesen na nosítkách z klece. Až poté ji opustil také on.

Mimochodem, aby těch symbolik nebylo málo – jak u tohoto zranění, tak u zranění v zápase Weidman vs. Silva 2 byl coby hlavní rozhodčí zkušený Herb Dean. Ostatně, sám Silva také téměř okamžitě reagoval:

„Vyjadřuji maximální a naprosto upřímné souznění, šampionem. Měj víru, já ti přeji rychlé uzdravení. A fanouškům vzkazuji toto: Mějte respekt pro tohoto úžasného bojovníka, jakým Chris je. A také mu přejde uzdravení.“

Slavný Brazilec se dokázal po tomto zranění ještě vrátit, byť čekal na další zápas více než rok. Pravdou ale je, že poté už byl jen stínem toho „Pavouka“, který dlouhé roky dominoval světu MMA. Z následných sedmi duelů vyhrál jediný a loni v říjnu po prohře s Hallem definitivně ukončil kariéru.

Jaká bude cesta Weidmana, kterého dle zámořských médií už během neděle čeká operace a poté dlouhá rekonvalescence?