Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sport

VIDEO: Osmdesátiminutové drama rozhodl 4 sekundy před koncem Musa a Chorvaté jsou ve finále ME

Chorvatská postupová radost do finále ME v házené. foto: Reuters

STOCKHOLM - Španělští házenkáři postoupili potřetí za sebou do finále mistrovství Evropy a předloňský titul budou v neděli ve Stockholmu obhajovat proti Chorvatsku. Španělé v semifinále porazili Slovinsko 34:32, chorvatský tým vyřadil dosud suverénní Norsko 29:28 po druhém prodloužení.
  20:46aktualizováno  22:33

Chorvatsko je ve finále ME po deseti letech a bude usilovat o první evropské zlato. Norské vicemistry světa, kteří na letošním šampionátu vyhráli všech sedm předchozích zápasů, udolalo až po osmdesátiminutovém dramatu. Čtyři vteřiny před koncem rozhodl Željko Musa.

Chorvatský tým si v prvním poločase vypracoval tříbrankový náskok, ale Norové se drželi a ve 40. minutě ztrátu smazali. V dramatickém závěru druhé půle měli Chorvati za stavu 23:23 poslední útok, ale nedokázali ho ani pořádně zakončit.

V prodloužení oba týmy spoléhaly především na nejlepší střelce, autora deseti branek Sandera Sagosena a osmigólového Domagoje Duvnjaka. 

Chorvatský házenkář prokázal pevné nervy, když v poslední vteřině prvního desetiminutového nastavení proměnil sedmimetrový hod a vyrovnal na 26:26. Ještě větším hrdinou se pak ale stal čtyřiatřicetiletý Musa, který první střelou v utkání poslal Chorvatsko do finále.

V druhém semifinále měli naproti tomu Španělé v poločase k dobru už pět branek a soupeřům po změně stran nepomohlo k obratu ani riskování s hrou bez brankáře, třebaže se v závěru dokázali přiblížit na nejtěsnější rozdíl. Slovinci, vicemistři z roku 2004, se v sobotu utkají o bronz s Norskem, které ještě evropskou medaili nemá.

Mistrovství Evropy házenkářů - semifinále ve Stockholmu:

  • Chorvatsko - Norsko 29:28 po druhém prodl. (26:26, 23:23, 12:10)

Nejvíce branek: Duvnjak 8, Marič 6, Horvat 4 - Sagosen 10, Gullerud, Johannessen a Tangen po 4.

  • Španělsko - Slovinsko 34:32 (20:15)

Nejvíce branek: Fernández, Enterríos a A. Dujšebajev po 6 - Dolenec 7, Janc 6, Blagotinšek 5.

Autoři: ,