Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Tvrdě potrestaná rána. Djokovič trefil rozhodčí do krku a byl diskvalifikován

Sport

  0:01aktualizováno  0:41
New york - Pro prvního hráče světového žebříčku Novaka Djokoviče skončilo tenisové US Open diskvalifikací. Srbský favorit v osmifinále se Španělem Pablem Carreňem po prohraném vlastním servisu na 5:6 v úvodním setu odpálil naslepo míček za svá záda a trefil čárovou rozhodčí.

Žena, kterou míč zasáhl do krku, se zhroutila na zem a sténala bolestí. Djokovič se jí šel ihned omluvit. Rozhodčí po chvíli sama z kurtu odešla. Tenista byl přesto následně po několikaminutové debatě se supervizorem turnaje a umpirovou rozhodčí diskvalifikován.

Novak Djokovič trefil sudí a byl diskvalifikován
Novak Djokovič trefil sudí a byl diskvalifikován

„Správné rozhodnutí,“ komentoval verdikt bývalý britský tenista Tim Henman, kterého potkal stejný osud za podobný prohřešek ve Wimbledonu v roce 1995. „Sice na čárovou rozhodčí nemířil, ale napálil míč pryč a za své jednání musíte nést odpovědnost,“ uvedl Henman.

Srbský tenista letos ještě nenašel přemožitele, na kontě má 26 vítězství. Na US Open, které vyhrál v letech 2011, 2015 a 2018, usiloval o osmnáctý grandslamový titul. Byl považován za jasného favorita i proto, že jeho velcí rivalové Švýcar Roger Federer a Španěl Rafael Nadal ve Flushing Meadows chybí.

Djokovič účast v New Yorku dlouho zvažoval kvůli omezením spojeným s bojem proti šíření koronaviru, ale nakonec se rozhodl hrát. V úvodních třech kolech ztratil dohromady jen set.

Jeho konec v soutěži znamená, že tenisté poznají zbrusu nového grandslamového vítěze. Nikdo ze zbývajících hráčů v pavouku ještě turnaj velké čtyřky nevyhrál.

Pouť Kvitové na US Open končí. V osmifinále promarnila čtyři mečboly a vypadla

„Teď to začíná být opravdu zajímavé,“ prohlásil Němec Alexander Zverev. Pátý nasazený hráč krátce před Djokovičovým zápasem vyřadil v osmifinále Španěla Alejandra Davidoviche hladce 6:2, 6:2, 6:1. Z vyloučení srbské hvězdy byl lehce zkoprnělý. „Byla to velká smůla. Trefil čárovou rozhodčí, zvlášť kam ji trefil. Nevím, co říct. Jsem z toho trochu v šoku,“ řekl Zverev.

Dvacátý nasazený Carreňo má po nečekaném postupu šanci zopakovat na US Open semifinálovou účast z roku 2017, což je jeho nejlepší grandslamový výsledek. Jeho dalším soupeřem bude buď Belgičan David Goffin, nebo Kanaďan Denis Shapovalov.

Diskvalifikaci v mužské dvouhře zažil grandslamový turnaj po 20 letech. Na Roland Garros 2000 dopadl stejně Rakušan Stefan Koubek, který vzteky hodil raketu a zasáhl sběrače míčků. V minulosti byli v open éře na grandslamech vyloučeni také Jeff Tarango (Wimbledon 1995), Carsten Arriens (French Open 1995) a John McEnroe (Australian Open 1900).

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!