Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Vitalij Kličko smetl Chrise Arreolu v deseti kolech, ten se v ringu rozbrečel

Sport

  6:22aktualizováno  29. září 8:05
PRAHA/LOS ANGELES - Potvrzeno. Vládci současné boxerské supertíhy jsou Vitalij a Vladimir Kličko. Starší z ukrajinských bratrů Vitalij si dnes poradil v Los Angeles s americkým pořízkem Chrisem Arreolou v 10. kole technickým k.o. a obhájil tak svůj titul organizace WBC.

Vitalij Kličko vs. Chris Arreola. foto: ČTK

Má vůbec smysl vstupovat do ringu proti jednomu či druhému ukrajinskému bijci? Po dnešku je odpověď jasná - nemá! V současnosti je propast mezi Vitalijem Klička s bratrem Vladimirem a zbytkem světa profesionální supertíhy prostě a jednoduše obrovská.

POSLEDNÍ KOLO ZÁPASU KLIČKO-ARREOLA:

Vladimir téměř přesně před 3 měsíci v devíti kolech zdeptal "Bílého Tysona" Čagajeva (obhájil prestižní tituly IBF a WBO), Vitalij si dnes v losangelském Staples Centre podobným způsobem poradil v deseti kolech s domácím miláčkem Chrisem Arreolou. Knocknout? Nikoliv. Systematické ničení soupeře-mlátičky, kterému nedovolí absolutně nic, to je taktika obou ukrajinských hvězd.

BOXERSKÝ ŠLÁGR ON-LINE

Ani jeden z dnešních soupeřů neodboxoval v profesionálním ringu plný počet dvanácti kol. Oba své soupeře drtili s chirurgickou přesností - u Vitalije Klička přezdívaného "Doktor" se to tak nějak očekává, Arreola své soupeře ničil brutální silou, stejně jako v dobách své největší slávy Mike Tyson. Proto si vysloužil přezdívku "Noční můra".

CELEBRITY NA BOXU

Kobe Bryant, Arnold Schwarzenegger, Mike Tyson, Sylvestre Stallone a další nechyběli na duelu Klička s Arreolou. Aby ne, když se boxovalo v Los Angeles, městě s největším počtem hvězd na metr čtvereční.

V zaplněném Staples Centre se ovšem na konci desátého kola se slzami v očích omlouval fanouškům: "Hrozně mě to mrzí. Nešlo to. Celému mexickému národu se moc omlouvám." Mezi slovy polykal slzy i nejednu nadávku. Stejně jako boxera uklidňoval jeho kouč, v hledišti vysvětlovala Arreolova manželka dětem, co se to s jejich otcem v ringu děje. Osmadvacetiletý Američan s mexickými kořeny neměl proti strojově pracujícímu Kličkovi šanci.

Ani na okamžik se nepřiblížil svému snu - titulu profesionálního mistra světa těžké váhy. Po desátém kole jej kouč již do dalšího nepustil. Sám viděl, že to nemá šanci. Vitalij Kličko o deset centimetrů menšího soka od začátku postupně deptal. Levá, pravá na hlavu, ještě jedna pravá na spodek, ústup. A znovu. Pořád dokola. Celých deset kol. Arreola se jen sporadicky dokázal dostat soupeři na tělo. Celkem inkasoval za deset kol 302 úderů, sám soupeře trefil jen 88krát.

HISTORIE SE NEOPAKOVALA

Právě v losangelském Staple Centre si připsal Vitalij Kličko před šesti lety svou poslední porážku v profi ringu. Arreola ovšem legendárního Lennoxe Lewise nenapodobil. Jeho výkonu z června 2003 se ani nepřiblížil

"Chris je velký bojovník. Jednou má šanci stát se šampionem. Dnes jsem ale byl lepším, vydal jsem ze sebe maximum," zhodnotil duel Kličko, který vypadal, že by mohl v klidu boxovat další dvanáctikolový zápas.

Vitalij Kličko si připsal ve 40. zápase profesionální kariéry 38 vítězství (37 K.O.) a stále tak jeho posledním přemožitelem zůstává již v důchodu odpočívající Lennox Lewis. Chris Arreola naopak v osmadvacátém utkání poznal poprvé hořkost porážky. Porážky, ze které se bude především psychicky zvedat ještě hodně dlouho...

PAMÁTKY TÁBOR, s.r.o.
Přípravář staveb/rozpočtář

PAMÁTKY TÁBOR, s.r.o.
Jihočeský kraj
nabízený plat: 40 000 - 50 000 Kč