Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Vondroušová nestačila v Adelaide na světovou jedničku, Rosol a Martincová jsou blízko Australian Open

Sport

  10:40aktualizováno  12:47
adelaide - Markéta Vondroušová skončila při svém návratu na kurty po půlroční pauze na turnaji v Adelaide ve čtvrtfinále. Šestnáctá hráčka žebříčku dvouhry nestačila na světovou jedničku Ashleigh Bartyovou a australské favoritce podlehla dvakrát 3:6 za hodinu a 21 minut.
ilustrační snímek

ilustrační snímek foto: Reuters

Těžký los Australian Open pro loňské semifinalistky. Kvitová jde na Siniakovou, Plíšková na Mladenovicovou

Dvacetiletá Vondroušová prohrála s Bartyovou loni ve finále Roland Garros. Pak se zranila a v září podstoupila operaci zápěstí levé ruky, v které drží raketu. Zbytek sezony svěřenkyně Jiřího Hřebce a Jana Hernycha vynechala. 

V Adelaide zvládla hravě úvodní dvě kola, když ve třech ze čtyř setů soupeřkám uštědřila „kanára“. 

S Bartyovou byla v první sadě pod tlakem. Ve druhé hru vyrovnala, otočila z 1:2 na 3:2, ale další čtyři gamy ztratila. Přitom měla šance, za stavu 3:4 však nevyužila ani jeden ze čtyř brejkbolů.

Bartyová přestřílela Vondroušovou na vítězné údery 20:9. Rodačka ze Sokolova prohrála s Australankou i čtvrtý vzájemný zápas bez zisku setu.

Rosolovi a Martincové zbývá projít jedno kolo

Lukáš Rosol a Tereza Martincová postoupili do třetího kola kvalifikace Australian Open a jedna výhra je na prvním grandslamu sezony dělí od účasti v hlavní soutěži. 

Rosol by se mohl do pavouka dvouhry v Melbourne dostat poprvé od roku 2016, Martincová dokonce poprvé v kariéře.

Čtyřiatřicetiletý Rosol dnes v 2. kole kvalifikace porazil v tříhodinové bitvě 6:7, 7:6, 7:5 Itala Paola Lorenziho. V pátek se brněnský rodák, jemuž aktuálně patří 176. místo v žebříčku, utká se Španělem Pedrem Martínezem o účast v hlavní soutěži. 

Lukáš Rosol

V ní by byl při neúčasti Jiřího Veselého jediným Čechem. Od Wimbledonu 2017 hrál dvojnásobný daviscupový vítěz na grandslamu jen loni na Roland Garros.

Pětadvacetiletá Martincová se po loňském Wimbledonu a US Open může představit na třetím grandslamu za sebou, ale v Melbourne poprvé v kariéře. 

V druhém kole 132. hráčka světa zdolala po dvou a půl hodinách 6:1, 5:7, 6:4 Rusku Valerii Savinychovou a čeká ji Italka Elisabetta Cocciarettová.

Ve hře o hlavní soutěž Australian Open je ještě Barbora Krejčíková, jež má za sebou kvůli skluzu způsobenému špatným ovzduším a následným deštěm zatím jen první kolo. Pro Zdeňka Koláře a Denisu Šátralovou už kvalifikace skončila.

Autor: