Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

1. Ledecká, 2. Davidová, 3. Voborníková. Kolik si na sněhu vydělaly

Ester Ledecká po dojezdu super-G v Saalbachu. foto: AP

Z českých lyžařů, snowboardistů a biatlonistů si v uplynulé sezoně nejvíce vydělala na prémiích Ester Ledecká. Úspěchy na snowboardu a na lyžích jí přinesly 125 550 švýcarských franků (v přepočtu zhruba 3,27 milionu korun). Vyplývá to z finančních žebříčků, které zveřejňuje Mezinárodní lyžařská federace (FIS).
  15:54

Zhruba dvě třetiny prémií měla trojnásobná olympijská šampionka Ledecká ze Světového poháru ve sjezdovém lyžování. Na lyžích sezonu ozdobila pátečním triumfem v superobřím slalomu při finále SP v Saalbachu.

Ve snowboardingu závodila jen třikrát, ale pokaždé brala prémii za vítězství, takže se celkovou částkou 40 500 švýcarských franků (zhruba milion korun) zařadila na čtvrté místo finančního žebříčku v paralelních disciplínách.

V něm na desátém místě figuruje její mladší reprezentační kolegyně Zuzana Maděrová, jež v uplynulé sezoně poprvé dosáhla na stupně vítězů. Vydělala si celkem 12 300 švýcarských franků (asi 321 000 korun.)

S velkým odstupem za Ledeckou jsou další čeští reprezentanti ve sportech na sněhu. Pomyslná druhá a třetí příčka patří biatlonistkám, i když na medailové pozice nedosáhly. Díky lepším výsledkům na MS si na prémiích podle propočtů ČTK více vydělala Markéta Davidová. Celkem za individuální starty a podíly na výsledcích štafet brala 53 550 eur (cca 1,36 milionu korun). Nejlepší česká biatlonistka ve Světovém poháru Tereza Voborníková si celkem přišla na 48 600 eur (1,2 milionu korun).

Markéta Davidová ve stíhacím závodě v kanadském Canmore.

Blízko biatlonistkám byla snowboardcrossařka Eva Adamczyková, která úvod sezony vynechala kvůli účasti v taneční soutěži. Do Světového poháru naskočila v lednu a do neděle si na prémiích vydělala 39 525 švýcarských franků (zhruba milion korun). Z mužů byl ve snowboardcrossu nejúspěšnější Radek Houser, jemuž výsledky v čele s překvapivým třetím místem v sobotním závodě v Kanadě přinesly 4425 švýcarských franků (asi 115 000 korun).

Nejlepší český běžec na lyžích Michal Novák zapsal v úvodu sezony životní druhé místo v závodě na 20 kilometrů ve finské Ruce, ale řadu závodů včetně většiny Tour de Ski musel vynechat kvůli nemocem. V součtu si připsal prémie ve výši 16 225 švýcarských franků (asi 423 000 korun).

To bylo méně než nejlepší český biatlonista Michal Krčmář. Ten odjel celou sezonu, v níž měl většinou podprůměrné výsledky. Přinesla mu 26 400 eur (670 000 korun).

Králem sjezdového lyžování byl ve finančním žebříčku Švýcar Marco Odermatt, jenž inkasoval prémie ve výši 810 000 švýcarských franků (21,1 milionu korun). Jeho krajanka Lara Gutová-Behramiová, jež rovněž ovládla celkové hodnocení Světového poháru, vydělala 574 200 švýcarských franků (asi 15 milionů korun). Nejlepší běžec na lyžích Nor Johannes Hösflot Klaebo měl za závodní rok 2023/2024 prémie 326 950 švýcarských franků (asi 8,5 milionu korun).

Švýcar Marco Odermatt jede super-G v Saalbachu.

Odměny za výsledky nejsou jediným příjmem reprezentantů. Berou mzdu v rezortech (Dukla, Olymp a Victoria), které se společně se svazy podílejí na přípravě a zajištění mezinárodních závodů. Mají rovněž finance od sponzorů a další příjmy jim plynou z bonusů ve smlouvách od výrobců vybavení.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!