Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Ledecká ve Španělsku jako první získala Trofej Evropské unie

Ester Ledecká přebírá v královském paláci od členů španělské královské rodiny ocenění pro nejlepší sportovkyni EU. foto: Profimedia.cz

Trojnásobná olympijská vítězka Ester Ledecká převzala z rukou španělského královského páru Trofej Evropské unie. Ocenění pro nejlepšího sportovce ze zemí EU se ve Španělsku udělovalo poprvé, země ho zavedla vzhledem ke svému loňskému předsednictví v Radě Evropské unie.
  14:22aktualizováno  15:25

„Je mi obrovskou ctí, že jsem dneska mohla přebrat tuhle cenu z rukou krále a královny. Jsem vlastně první, kdo tuto cenu získal. Jsem ráda, že jsem jako Češka mohla tuto cenu získat,“ uvedla Ledecká v nahrávce pro média.

Držitelé Národních sportovních cen se ve Španělsku vyhlašují od roku 1982. V minulosti je získali například jezdec formule 1 Fernando Alonso, tenista Rafael Nadal, basketbalisté Pau Gasol a Ricky Rubio, golfista Jon Rahm nebo fotbalista Xavi Hernández.

Za rok 2022 byli vedle lyžařky a snowboardistky Ledecké, která triumfovala na zimních olympijských hrách v Pekingu, na slavnostním ceremoniálu v královském paláci El Pardo v Madridu oceněni tenista Carlos Alcaraz a paratriatlonistka Susana Rodríguezová. „Moc si toho vážím, že jsem vůbec byla v komunitě sportovců, kteří tu dnes byli a tu cenu přebírali, v čele s Carlosem Alcarazem,“ komentovala Ledecká vybranou společnost.

Ester Ledecká získala ve Španělsku ocenění pro nejlepší sportovkyni Evropské unie.

Vítěze 14 kategorií vybírala porota složená ze zástupců Španělského olympijského výboru, národního paralympijského výboru, sportovních svazů a novinářů.

Autoři: ,

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...