Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Vznik legendy jménem Super Bowl: o paličákovi Huntovi a o tom, jak vše nakopl král popu Michael Jackson

Zpěvačky Shakira a Jennifer Lopez (vpravo), které budou hvězdami letošní poločasové pauzy Super Bowlu. foto: Lidové noviny

Doporučujeme
PRAHA - Krátce po nedělní půlnoci kopne buď Harrison Butker, nebo Mitch Wishnowsky do míče a tím odstartuje Super Bowl LIV, už 54. vydání nejsledovanější každoroční sportovní akce ve Spojených státech. Díky čemu se právě finále ligy amerického fotbalu (NFL) stalo takovým fenoménem, který oslovuje stále více fanoušků po celém světě?
  5:00

Za velkou louží atakuje finále lig NFC a AFC hranici 100 milionů televizních diváků, za 30 sekund reklamy v přenosu platí inzerenti od roku 2016 více než pět milionů dolarů (115 milionů Kč), v době konání tohoto utkání v zemi žádná další sportovní akce neprobíhá a hudební celebrity se perou o možnost účinkovat v poločasové show přímo na stadionu.

K tomu všemu ale vedla dlouhá cesta. NFL sice již pro svoji 14. sezonu v roce 1933 zavedla rozdělení týmů do dvou divizí a zápas o mistrovský titul mezi jejich vítězi, ale to bylo na dlouho vše. Konkurence až na krátkodobé výjimky neexistovala.

Změna přišla v roce 1959, kdy se významný podnikatel Lamar Hunt rozhodl, že vstoupí do amerického fotbalu. A protože neuspěl v NFL, rozhodl se rovnou založit vlastní soutěž, Americkou fotbalovou ligu (AFL).

Zpěvačky Shakira a Jennifer Lopez (vpravo), které budou hvězdami letošní...
Miami už žije jen a pouze Super Bowlem.

Tu jednak rozšířil do oblastí, kde NFL nepůsobila (sám založil klub Kansas City Chiefs, tehdy pod názvem Dallas Texans), ale hlavně ke spolupráci zlákal opravdu bohaté a trpělivé muže, kterým nevadily prvotní ztráty.

„Bylo to ale hodně těžké, pamatuji si, jak jsme si říkali, že každé další setkání majitelů bude poslední. Ale on neustále věřil ve zlom a všechny pochybovače vždy znovu nakazil svým nadšením,“ svěřil se v roce 2006 po smrti Hunta první generální ředitel Kansasu Jack Steadman.

AFL se mimo jiné nebála vybírat hráče i z černošských univerzit, které NFL do té doby nebrala v potaz. Díky tomu vznikla silná konkurence, která uspěla i na mediálním trhu podepsáním celostátní smlouvy s televizní stanicí ABC, později pak s NBC, a i díky tomu začala AFL po několika letech prosperovat a týmy mohly nabízet hráčům zajímavé smlouvy.

Nováček donutil staršího konkurenta jednat

V té době už NFL nemohla konkurenci přehlížet a kvůli obavám ozisk sama iniciovala tajné vyjednávání o sloučení. Výsledkem byla smlouva o fúzi, oficiálně zveřejněná 8. června 1966, jejíž součástí bylo také každoroční závěrečné utkání mezi vítězi obou lig o zbrusu novou trofej.

To se nejprve jmenovalo obyčejně: „AFL-NFL Championship Game“. Avšak ještě téhož roku začala média mohutně propagovat název „Super Bowl“, který poprvé veřejně použil opět Lamar Hunt v jednom novinovém rozhovoru.

Vedení NFL se nelíbil, liga sama zvažovala návrhy jako „Merge Bowl“ a „The Game“, nakonec však podlehla mediálnímu tlaku i veřejnému mínění a třetí finále již bylo od počátku pojmenováno „Super Bowl III“, se zpětnou platností i pro první dva zápasy.

Grafika k Super Bowlu.

První Super Bowl se hrál na slavném Memorial Coliseum v Los Angeles, který zdaleka nebyl vyprodán. Přenášely ho sice hned dvě televizní stanice, ale 30 sekund reklamy v přenosu stálo „pouhých“ 42 000 dolarů. Zástupce NFL, všeobecně považované za mnohem silnější ligu, Green Bay Packers, s přehledem zvítězil nad Kansas City Chiefs.

Nic nenasvědčovalo tomu, co z tohoto miminka nakonec vyroste za obra. Zlom přišel v již zmíněném Super Bowlu III 12. ledna 1969.

Quarterback New York Jets Joe Namath tři dny před zápasem na banketu v Miami, kde se duel konal, po dalším popichování z řad oponentů (Baltimore Colts) pronesl jeden z nejslavnějších výroků historie: „Vyhrajeme. To vám garantuji.“

Přitom Colts byli dobovým tiskem označovaní za nejlepší tým historie, jejich obranu dirigoval dvoumetrový Bubba Smith, později herec známý především jako Moses Hightower v sérii Policejní akademie.

Colts si vylámali zuby na obraně Jets, kteří ve svém dosud jediném Super Bowlu senzačně zvítězili a šokovali celou zemi.

A prorok Namath? Když v pozápasovém rozhovoru dostal otázku, zda byla obrana Colts tou nejtvrdší, které kdy čelil, opáčil: „Tou byla obrana Buffala Bills.“

Bills byli přitom jasně nejhorším týmem v sezoně.

Popularita raketově rostla

AFL dosáhla na první vítězství, Joe Namath se stal prvním quarterbackem, který vyhrál jak národní univerzitní mistrovství, tak profesionální, ale hlavně se Super Bowl jako takový definitivně dostal do povědomí široké (i nesportovní) veřejnosti, protože Amerika miluje příběhy. Popularita utkání začala strmě růst.

To se projevilo ve všech aspektech. V roce 1970 dostala trofej pro vítěze jméno, jako poctu legendárnímu trenérovi Green Bay Packers Vincentu Lombardimu, který zemřel na rakovinu.

Miami už žije jen a pouze Super Bowlem.

O dva roky později televizní sledovanost přesáhla 50 milionů diváků a nikdy již pod tuto hranici nespadla. O rok později se Miami Dolphins stali prvním a dosud jediným týmem, který završil vítězstvím v Super Bowlu sezonu bez jediné porážky. 

V dalším roce cena za 30 sekund reklamy překonala 100 000 dolarů, pořád ale něco chybělo. Chyběla show, kterou v zámoří tolik milují. Poločasová přestávka nebyla atraktivní, většinou v ní hrály hlavní roli různé univerzitní aměstské hudební sbory.

V roce 1992 byl pokles diváků o přestávce tak markantní, že NFL změnila strategii a angažovala pro další rok hudební mega hvězdu – Michaela Jacksona.

Jeho strhující vystoupení mělo dokonce vyšší sledovanost než samotné utkání a od té doby se tato vystoupení stala další tradicí. Letos se mohou fanoušci těšit na dvojici Jennifer Lopez – Shakira.

I díky tomu je tak po Dni díkůvzdání druhým dnem, kdy je v USA zkonzumováno nejvíce potravin, ne některý z vánočních dnů nebo Silvestr, ale superbowlová neděle. Není to státní svátek, přesto se schází celé rodiny, různé restaurace, bary a kluby jsou narvané k prasknutí a všichni se dívají.

Ti štastnější budou přímo na Hard Rock Stadium v Miami, přičemž vstupenky stály v oficiálním prodeji od 4 200 do 60 000 dolarů (od 96 tisíc do 1,38 milionu Kč).

Pokud jste to ještě nikdy neudělali, zkuste se letos dívat i vy. Ideálně ve společnosti smažených kuřecích křidýlek, tradičního to finálového pokrmu. A třeba vás to chytne. 

Autoři: