Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Wiererová je královnou Světového poháru, Bö vylepšil svůj vlastní rekord

Sport

  14:30aktualizováno  17:17
oslo - Italka Dorothea Wiererová vyhrála celkové pořadí Světového poháru biatlonistek. K prvnímu velkému křišťálovému glóbu v kariéře jí stačilo dvanácté místo v závodě s hromadným startem v Oslu. Vedení v této disciplíně ale neudržela, malý glóbus díky dnešnímu vítězství získala Švédka Hanna Öbergová. V mužském závodě potvrdil dominanci v této sezoně Johannes Thingnes Bö, který svou rekordní bilanci vítězství v jednom ročníku SP posunul na šestnáct triumfů a získal malý křišťálový glóbus i v této disciplíně. Z českých zástupců si vedla nejlépe Markéta Davidová, která s pěti chybami obsadila 14. místo.

Dorothea Wiererová slaví vítězství foto: Reuters

Davidová se přitom potýkala s následky pádu ze sobotního stíhacího závodu, při kterém si vymkla palec a natloukla rameno. „Jsem celá potlučená. Strašně mě to bolelo, takže jsem ještě ráno přemýšlela, jestli do toho vůbec půjdu. Ale řekla jsem si, že je to poslední závod, tak to zkusím, a jsem ráda. Jelo se mi relativně dobře na to, že to byl poslední závod, i s tou střelbou jsem byla spokojená. Dneska mi jely dobře lyže,“ řekla České televizi.

Veronika Vítková sice měla o dvě chyby méně, ale kvůli nejhoršímu běžeckému času byla na 29. místě poslední z biatlonistek, které závod dokončily. „Veronika byla nespokojená s lyžemi,“ poznamenal trenér ženského týmu Jiří Holubec. Michalu Krčmářovi se mezi muži dařilo o něco lépe a po čtyřech trestných kolech uzavřel sezonu 22. místem.

Wiererová sice skončila za oběma konkurentkami v boji o celkový triumf, ale Slovenka Anastasia Kuzminová byla v posledním závodě kariéry až desátá a Italka Lisa Vittozziová jedenáctá, takže ji ohrozit nemohly. Nakonec Wiererová ovládla SP s náskokem 22 bodů před Vittozziovou a stala se první Italkou, které se to podařilo. Jejím maximem v celkovém hodnocení SP bylo dosud třetí místo ze sezony 2015/16, kdy triumfovala Gabriela Koukalová.

Dorothea Wiererová slaví vítězství
Italka Dorothea Wiererová.

Öbergová zvítězila s náskokem 1,3 sekundy před dotírající Tirill Eckhoffovou z Norska. Třiadvacetiletá švédská vítězka vytrvalostních závodů na loňských olympijských hrách i letošním MS tak poprvé slavila triumf v běžném závodě SP. Třetí skončila Američanka Clare Eganová, pro kterou to byly v 31 letech první stupně vítězů v kariéře.

Bö opět kraloval

Klíčovým okamžikem mužského závodu byla třetí položka, při které J. T. Bö vyčistil terče za 17 sekund a odpoutal se od rovněž přesných, ale pomalejších soupeřů ve vedoucí skupině. V následujícím běžeckém kole si pak vytvořil pohodlný náskok, který ještě potvrdil závěrečnou čistou položkou. Cílem projel s vlajkou v ruce a s vikingskými rohy na hlavě. Při finále na Holmenkollenu ovládl všechny závody a získal letos velký i všechny malé glóby. Druhý Němec Arnd Peiffer za ním dnes zaostal o 19,2 sekundy, třetí skončil další německý biatlonista Benedikt Doll. 

Před závodem měl Bö v hodnocení hromadného závodu stejný bodový zisk jako Quentin Fillon Maillet. Francouzský biatlonista však v boji o malý glóbus od začátku výrazně zaostával a nakonec po těsném finiši s Krčmářem skončil na 23. místě. 

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...