Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Začíná sportovní událost roku. Sesadí někdo All Blacks?

All Blacks při tradičním Haka tanci. foto: Reuters

Praha - Kdepak mistrovství světa v basketbalu či v atletice. Nejsledovanějším dlouhodobým sportovním podnikem letošního roku je šampionát v ragby, který dnes po poledni SELČ začíná duelem domácího Japonska s Ruskem. Turnaj se sice poprvé v historii uskuteční v neragbyové zemi, o to větší se však očekává divácký zájem.
  6:02

A hned zítra čeká fanoušky zřejmě největší tahák základních skupin: vítězové posledních dvou šampionátů a největší favorité z Nového Zélandu se utkají s dalším favoritem na zlato Jižní Afrikou.

Obrovsky sledované budou však i další zápasy turnaje. Před čtyřmi lety na předchozím MS, které spolupořádaly Anglie a Wales, televizní sledovanost přesahovala tři miliardy diváků, což je třetí největší číslo po MS ve fotbale a olympijských hrách. Přes osmihodinový rozdíl, který posouvá vysílací čas zápasů ve střední Evropě do dopoledních hodin, se předpokládá, že sledovanost půjde oproti roku 2015 ještě nahoru.

Na tréninku 15 tisíc diváků

Obrovský zájem o šampionát už nějakou dobu panuje přímo v Japonsku. Vždyť velká většina z téměř dvou milionů lístků je vyprodaná a například na trénink reprezentace Walesu se v tomto týdnu přišlo podívat přes 15 tisíc diváků.

Velká sledovanost se předpokládá také u českých příznivců. Minulý šampionát oslovil více než 2,4 milionu diváků České televize, což je v porovnání s ostatními podniky velice dobré číslo. Letos ČT bude z celkových 48 duelů živě přenášet 37.

I favorité mají problémy

Podle všech prognóz by se mělo jednat o nejvyrovnanější šampionát vůbec. Vždyť v posledních třech týdnech se na pozici světové jedničky žebříčku Mezinárodní ragbyové unie vystřídaly hned tři země – vedle Novozélanďanů to byli Velšané a nyní patří první příčka Irům.

All Blacks při tradičním Haka tanci.
Ruští a Japonští fanoušci závodí v pití piva.

All Blacks, jak se Novozélanďanům podle barvy dresů přezdívá, po ukončení kariér svých ikon Dana Cartera a Richieho McCawa a nejisté účasti zraněného Brodieho Retallicka nejsou tak jasným favoritem jako dříve. Na letním turnaji Rugby Championship skončili až třetí za Jižní Afrikou a Austrálií.

Jenže Wallabies (Australané), kteří na posledním šampionátu nestačili až ve finále na Nový Zéland, budou postrádat svou největší hvězdu. Israel Folau byl v červnu vyřazen z reprezentace kvůli svým homofobním vyjádřením na sociálních sítích.

Velké naděje na titul si dělají vítězové letošního Six Nations Velšané, kteří prošli celým turnajem bez porážky. Také ti však postrádají svou klíčovou postavu Garetha Anscombea. Vysoké ambice má i společný tým Irska a Severního Irska.

Jisté je, že už v základních skupinách přijde šampionát minimálně o jednoho z favoritů. Ve skupině C se totiž sejdou tradičně silní Angličané, Francouzi a semifinalisté z posledního MS Argentinci. Albion tak stejně jako na posledním MS potkalo nalosování do skupiny smrti. Tehdy doma neuspěli proti Austrálii a Walesu.

Jak vidno, favoritů je hodně. Avšak i oni se musí vypořádat s nástrahami. Takže kdo dosáhne na titul? Jasno bude za 44 dnů 2. listopadu po finále v Jokohamě.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...