Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Nový Zéland, JAR či Anglie? Japonsko se těší na nejvyrovnanější MS v ragby v historii

Ragbisté Samoi na trávníku. foto: rugbyworldcup.com

Jokohama - Mistrovství světa v ragby, které začne v pátek v Japonsku zápasem domácího týmu s Ruskem a vyvrcholí 2. listopadu finálovým duelem, je považováno za největší sportovní akci letošního roku. Většina z téměř dvou milionů lístků je vyprodaná, miliardy diváků po celém světě budou turnaj sledovat u televize. O třetí Pohár Webba Ellise za sebou a celkově čtvrtý triumf bude usilovat Nový Zéland, podle prognóz by měl šampionát patřit k nejvyrovnanějším v historii.
  11:02

„Očekávám úžasné mistrovství, jedno z nejlepších,“ řekl předseda Světové ragbyové federace Bill Beaumont. „Během posledních pár týdnů se v čele žebříčku vystřídaly Nový Zéland, Wales a teď Irsko. To je více než od zavedení v žebříčku v roce 2003, což je vzrušující,“ dodal.

K tradičním spolufavoritům patří dvojnásobní šampioni Jihoafričané, kteří byli nalosováni do stejné skupiny jako Novozélanďané, a Australané. Ti v základní části narazí na letošního vítěze Turnaje šesti národů Wales. Za nejtěžší ze čtyř pětičlenných skupin je považováno „céčko“, kde jsou vedle mistrů světa z roku 2003 Angličanů též Francie a Argentina.

Ragbisté Samoi na trávníku.
Francouzští ragbisté se chystají na šampionát v Tokiu.

Novozélandští „All Blacks“, kteří si získali celosvětovou popularitu svým předzápasovým bojovým tancem haka, letos nemohou spoléhat na řadu bývalých opor v čele s Danem Carterem či Richiem McCawem. Ti po předchozím vítězném šampionátu v Británii ukončili reprezentační kariéru. Kvůli zranění je v ohrožení účast jejich další hvězdy Brodieho Retallicka.

Ze stejného důvodu budou Velšané postrádat Garetha Anscombea, obhájcům stříbra Australanům zase bude chybět jejich nejlépe placený ragbista Israel Folau. Ten byl v červnu kvůli homofobním vyjádřením na sociální síti vyřazen z reprezentace.

Předpokládá se, že první mistrovství světa na asijském kontinentu v Japonsku výrazně zvedne zájem o ragby. O diváckou kulisu se při utkáních postará i zhruba 400 tisíc zahraničních fanoušků. Na programu je celkem 48 zápasů, které se uskuteční na 12 stadionech. Úvodní duel se uskuteční v Čófu, finále bude hostit Jokohama. Tam se konal i souboj o zlato na mistrovství světa ve fotbale v roce 2002.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!