Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Bojuje o život. Beznohého Zanardiho smetl kamion při závodě na handbiku

Sport

  20:32aktualizováno  22:20
ŘÍM - Bývalý pilot formule 1 Alex Zanardi se po páteční vážné nehodě na handbiku podrobil naléhavé operaci hlavy a poté byl umístěn na jednotku intenzivní péče. Jeho stav je podle lékařů po tříhodinovém neurochirurgickém zákroku velmi vážný a prognóza nejistá. Za populárního třiapadesátiletého Itala, který v roce 2001 přišel o nohy při automobilové nehodě, se modlí celý motoristický svět.

Bývalý pilot formule 1 Alex Zanardi obhájil na letních paralympijských hrách zlatou medaili. foto: Reuters

Zanardi se v pátek srazil s protijedoucím nákladním automobilem, poté co ztratil v mírném klesání kontrolu nad handbikem při místním štafetovém závodě pro handicapované sportovce. Vrtulníkem byl převezen do nemocnice v Sieně, vedle těžkého zranění hlavy utrpěl také četné zlomeniny.

Zanardiho handbike po nehodě.
Zanardiho handbike po nehodě.

Sociální sítě od té doby zaplavují vzkazy, ve kterých Zanardimu vyjadřují podporu osobnosti z motoristického sportu, ale i dalších odvětví, politici i fanoušci. Vesměs apelují na Zanardiho sílu a odhodlání, s jakými se vyrovnal s těžkým osudem po havárii v září 2001 v automobilovém závodu seriálu CART na německém Lausitzringu.

„Ty to i tentokrát dokážeš,“ vzkázal jiný bývalý pilot F1 a krajan Giancarlo Fisichella. „Bojuj. Ty víš, jak se to dělá. Modlím se za tebe,“ přidal současný jezdec Ferrari Charles Leclerc. „Vždycky jsi byl bojovník a vždy budeš,“ konstatoval prezident Mezinárodní automobilové federace Jean Todt. „Alexi, celá obec FIA tě v téhle hrozné chvíli podporuje,“ doplnil.

Zanardi před devatenácti lety přežil těžkou nehodu jako zázrakem. Při transportu vrtulníkem do nemocnice v Berlíně jej tehdy sedmkrát oživovali. Ztratil velké množství krve. Přesto se po dlouhé rehabilitaci vrátil k automobilovému sportu a jako vozíčkář se později právě na handbiku prosadil také na mistrovství světa. Vyhrál například i maraton v New Yorku či dokončil legendárního Ironmana na Havaji. Na paralympijských hrách v Londýně a Riu de Janeiro získal čtyři zlaté medaile.

Autoři: ,