Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Zapálení olympijské pochodně bude kvůli koronaviru bez diváků, Řekové požádali o přeložení ceremoniálu

Sport

  13:22
Atény - Slavnostní zapálení olympijské pochodně pro hry v Tokiu se ve čtvrtek kvůli obavám z šíření nákazy koronavirem uskuteční bez diváků. Rozhodl o tom dnes Řecký olympijský výbor. Starosta starověké Olympie zároveň požádal mezinárodní výbor MOV, aby slavnostní ceremoniál byl přeložen až na květen.

Herečka Katerina Lehou zapaluje olympijskou pochodeň. foto: Reuters

„Bylo by dobré, kdyby se mohl uskutečnit v květnu, aby se ho mohli zúčastnit všichni pozvaní hosté,“ uvedl starosta Giorgos Georgiopulos v dopisu adresovaném šéfovi MOV Thomasi Bachovi.

Slavnostní zažehnutí ohně je populární obřad. Jen hostů bylo pozváno 700, kvůli zdravotním nařízením se počet postupně zredukoval sotva na stovku.

Olympijský oheň.
Olympijská pochodeň doputovala do Pchjongčangu.

Už dříve bylo rozhodnuto, že diváci nebudou puštěni na středeční generálku, tokijští pořadatelé do Řecka nepošlou s výpravou desítky dětí nebo že se výrazně omezí počet akreditovaných médií. Nyní Řekové opatření ještě zpřísnili. Slavnostní akt bude poprvé po 36 letech od her v Los Angeles bez přítomnosti diváků.

Po řeckém území má olympijský oheň putovat týden a 19. března ho převezmou organizátoři her. V Japonsku měla tradiční pouť začít o týden později a do slavnostního zahájení her 24. července zavítat do všech 47 prefektur.

Region Élida na poloostrově Peloponés, jehož je Olympia součástí, patří mezi koronavirem nejvíce zasažené oblasti v zemi.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!