Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Že nemáš titul z Australian Open? Petro, ty jsi vítězka v životě, říká Navrátilová

Sport

  8:00
PRAHA - Přestože ve finále Australian Open po velkém boji prohrála, zanechala Petra Kvitová v Melbourne výborný dojem. Vždyť poprvé od vítězného Wimbledonu 2014 (také poslední český triumf na turnaji „velké čtyřky“ ve dvouhře) se probojovala na grandslamovém turnaji alespoň do semifinále a při cestě do finále neztratila set.

Petra Kvitová foto: ČTK

A i když se jí v Melbourne nepodařilo přidat ke dvěma wimbledonským další grandslamový triumf, vysloužila si od soupeřek a tenisových odborníků velikou pochvalu. Zvlášť kvůli tomu, že se dokázala vrátit téměř až na vrchol dva roky poté, co jí násilník v jejím bytě pořezal šlachy na levé ruce, v níž drží raketu.

Mezi prvními, kdo složil 28leté české tenistce hold, byla nejslavnější tenistka hrající levou rukou a krajanka Petry Kvitové Martina Navrátilová. 

Ta zároveň pochválila i vítězku Naomi Ósakovou, která vyhrála druhý grandslamový turnaj v řadě. 

„Po vítězství na US Open se Naomi stala hvězdou. Ateď po vítězství na Australian Open se stala světovou jedničkou. Je to superstar. Gratulace šampionce. A Petro, ty jsi vítězka v životě,“ uvedla osmnáctinásobná grandslamová šampionka ve dvouhře na Twitteru.

Čtyřnásobná grandslamová vítězka Kim Clijstersová pak ocenila způsob, jakým se Kvitová vrátila mezi elitu.

„Gratulace Petře Kvitové kúžasnému turnaji a skvělému comebacku,“ uvedla někdejší belgická tenistka. 

„Wow. Petra ukázala velké srdce a nervy ze železa,“ poklonila se české tenistce také Bethanie Matteková Sandsová,dlouholetá deblová partnerka Lucie Šafářové.

„Dobrá práce, Naomi. Parádní úspěch. A Petře posílám velké poděkování. Je příkladem pro nás všechny. Velký respekt před oběma,“ přidala se švýcarská tenistka Timea Bacsinszká.

I další soupeřky Kvitovou pochválily za její velkou bojovnost. Vždyť ve druhém setu prohrávala 3:5 a 0:40, přesto dokázala posunout zápas až do třetí sady.

„Velký respekt pro Petru. Dnes jsi mi dala lekci, jak se nikdy nevzdávat. Děkuju,“ rozplývala se tuniská teniska Ons Jabeurová. 

„To bylo představení. Gratuluju dvojnásobné grandslamové šampionce Naomi Ósakové. A nelze neobdivovat Petru. Tohle finále se bude dlouhou dobu připomínat,“ vyznala obdiv k oběma tenistkám ruská tenistka Elena Vesninová, která v současnosti plní mateřské povinnosti.

„Díky, dámy, za ukázku síly, odhodlání, odvahy a odolnosti. Obě jste velkou inspirací pro nás všechny,“ uvedla francouzská tenistka Alizé Cornetová.

Velká slova uznání si Kvitová vyslechla i z úst svého otce Jiřího. 

„Bylo to od Péti pěkné utkání. Jsme spokojeni a bereme to jako mimořádný úspěch. K výhře chyběl kousek. První set rozhodl. Kdyby šla do vedení, kdo ví, jak by to s Ósakovou bylo. Určitě by znervózněla,“ uvedl Kvita pro ČTK.

„Ten obrat ve druhém setu, to je pro Péťu typické. Ona se nikdy nevzdává. I proto je to škoda, chyběl kousek. I tak je to po tom všem, čím si prošla, úspěch,“ dodal Kvita.

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...