Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Ženy ve sportu vydělávají více, špičce však příjmy poklesly a na muže ani zdaleka nestačí

Sport

  6:08
PRAHA - Skvělé výkony japonské tenistky Naomi Ósakové v minulé sezoně jí pomohly poskočit v žebříčku nejlépe vydělávajících žen ve sportu už na druhé místo a před ní už je jen její kolegyně ze světa žlutých chlupatých míčků a raket Serena Williamsová.

Tenistka Naomi Ósakaová. foto: Reuters

S více než 24 milionů dolarů, které podle magazínu Forbes za minulý rok vydělala, se jen těsně nedostala do první stovky nejlépe vydělávajících sportovců a Williamsová je tak na třiašedesáté příčce jedinou ženou na tomto žebříčku.

V úterý Forbes zveřejnil kompletní ženský žebříček, který poukazuje na zajímavý trend v oblasti výdělků elitních sportovkyň. I přes veškerou mediální snahu výdělky sportovců a jejich ženských protějšků co nejvíc dorovnat hned sedm z desítky nejlépe vydělávajících žen má nižší příjem než o rok dříve.

Jedenadvacetiletá Ósaková je jedna ze tří ze špičky, které příjmy výrazně vzrostly hlavně díky zlepšeným výkonům na kurtu a lukrativním kontraktem s oděvní společností Nike. Smlouva je navíc nastavená tak, že by každý rok měla tenistka od Nike dostat o něco víc peněz.

Rodačka z Osaky prožila loni opravdu skvostnou sezonu, když získala v kalendářním roce 2018 hned dva grandslamové tituly a vyšplhala se na pozici světové jedničky. Stala se tak teprve čtvrtou sportovkyní v historii, která za 12 měsíců vydělala přes 20 milionů dolarů. Zbylé tři jsou podle očekávání také z tenisového světa, a to výše zmíněná Serena, Ruska Maria Šarapovová a Číňanka Li Na.

Američanka Serena Williamsová je naštvaná po chybě.

Na nárůstu příjmů Japonky je ještě o to zvláštnější, jaký náskok si na druhém místě žebříčku během roku zvládla vytvořit. Její příjmy jsou více než dvojnásobně vyšší než výdělky podle Forbesu bronzové Němky Angelique Kerberové a jejích 11,8 milionů dolarů. To, že ani přes svůj nárůst Ósaková nepronikla do nejlépe vydělávající stovky, poukazuje na jasný nedostatek rovnosti v příjmech mezi muži a ženami. Přes magickoi hranici 5 milionů dolarů za rok se dostalo pouze 15 sportovkyň a přibližně 1300 mužů.

Williamsová se loni vrátila k tenisu po porodu a vydělala si o jedenáct milionů dolarů víc než rok předtím, celkem 29 milionů, což jí pojistilo první příčku v tomto žebříčku už počtvrté v řadě. Ani to jí ale nedostalo do nejlepší šedesátky společně s muži.

Celková jednička za rok 2019, fotbalista Barcelony Lionel Messi, vydělal za poslední sezonu téměř o 100 milionů dolarů více a nejlepší tenista žebříčku, Švýcar Roger Federer vydělal s 93 miliony dolarů třikrát víc než Williamsová a obsadil celkově páté místo.

Když sečteme výdělky nejlepší patnáctky žen, dostaneme nárůst o 16 milionů dolarů oproti roku 2018, ale to je hlavně díky Williamsové a Ósakové. U zbytku klesl výdělek průměrně o milion dolarů. Na žebříček pronikla i Češka, další tenitska Karolína Plíšková je s 6,3 miliony dolarů na osmém místě.

V nejlepší patnácte jsou jen tři hráčky, které se neživí tenisem, a to dvanáctá fotbalistka Alex Morganová z USA, třináctá indická badmintonistka PV Sindhuová a patnáctá thajská golfistka Ariya Jutanugarnová.

Žebříček nejlépe vydělávajících sportovkyň světa podle časopisu Forbes (v milionech dolarů):
1 Serena Williamsová (USA/tenis) 29,2, 2. Naomi Ósakaová (Jap./tenis) 24,3, 3. Angelique Kerberová (Něm./tenis) 11,8, 4. Simona Halepová (Rum./tenis) 10,2, 5. Sloane Stephensová (USA/tenis) 9,6, 6. Caroline Wozniacká (Dán./tenis) 7,5, 7. Maria Šarapovová (Rus./tenis) 7, 8. Karolína Plíšková (ČR/tenis) 6,3, 9. Elina Svitolinová (Ukr./tenis) 6,1, 10. Venus Williamsová (USA/tenis) a Garbiňe Muguruzaová (Šp./tenis) obě 5,9.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!