130 let

Jakub Vadlejch si zajistil prvenství, když předstihl olympijského vítěze Röhlera. | foto: ČTK/AP

Životní úspěch. Oštěpař Vadlejch vyhrál v Curychu a ovládl Diamantovou ligu

Sport
  •   22:30
CURYCH/PRAHA - Oštěpař Jakub Vadlejch vyhrál jako čtvrtý český atlet Diamantovou ligu. Na mítinku v Curychu hodil 87,28 metru a vybojoval třetí vítězství v letošním seriálu. Vadlejch předvedl druhý nejdelší hod kariéry ve čtvrté sérii. Předstihl tak Němce Thomase Röhlera, na kterého před závěrečnou soutěží ztrácel čtyři body.

Vadlejch si spravil náladu po Riu. V osobním rekordu vyhrál Diamantovou ligu v Paříži

Olympijský vítěz z Ria de Janeiro hodil na tradiční Weltklasse 86,56 metru a obsadil druhé místo.

„Užívám si to, i když je to jen malá satisfakce za olympijské hry, kde jsem byl osmý. S dnešním výkonem bych se tam dostal na stupně vítězů...Ale jedu dál,“ uvedl Vadlejch. Dnešní hod by mu v Riu zajistil bronzovou medaili.

O předchozí české triumfy v celkovém hodnocení Diamantové ligy se zasloužili oštěpařka Barbora Špotáková, která seriál ovládla čtyřikrát, a překážkářka Zuzana Hejnová a oštěpař Vítězslav Veselý.

Ti mají po dvou triumfech. Veselý dnes v Curychu skončil šestý.

Kudlička skončil pátý, Maslák šestý

Tyčkař Kudlička byl pátý výkonem 572 centimetrů. Pavel Maslák doběhl v závodu na 400 metrů sedmý v čase 45,81 sekundy a výškařka Michaela Hrubá skončila poslední desátá za 186 cm.

Vzdal se stříbra z Ria. Vydělalo na léčbu tříletého Poláka s rakovinou oka

Čtvrtý muž z olympijských her v Riu Kudlička se zachraňoval napotřetí na 562 cm, pak svůj výkon dokázal ještě vylepšit. K týden staré třetí příčce z Paříže ale další medailové umístění nepřidal.

O vítězství se podělili výkonem 590 cm Američan Sam Kendricks a světový rekordman Renaud Lavillenie. Francouz vyhrál i sedmý ročník Diamantové ligy, žádný jiný tyčkař zatím radost z vítězství v seriálu nepoznal.

Oštěpař Jakub Vadlejch se zúčastnil 4. srpna vrhačského atletického mítinku v...
Oštěpař Jakub Vadlejch se zúčastnil 4. srpna vrhačského atletického mítinku v...

Bez porážky zvládly prestižní atletický seriál v této sezoně chorvatská diskařka Sandra Perkovičová, jihoafrická osmistovkařka Caster Semenyaová a Američanka Kendra Harrisonová v běhu na 100 metrů překážek.

V závodu atletů do 23 let na 800 metrů zvítězil český talent Filip Sasínek v osobním rekordu 1:46,42 minuty.

Autor: ČTK