29. srpna 2011 9:04 Lidovky.cz > Sport > Ostatní sporty

Změní Bolt na MS pravidlo o nulové toleranci? Nejspíš ano

Usain Bolt na MS v Tegu zlato neobhájil. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Usain Bolt na MS v Tegu zlato neobhájil. | foto: Reuters

TEGU Vášnivé debaty nad pravidlem nulové tolerance při startu rozvířila šokující diskvalifikace jamajského sprintera Usaina Bolta ve finále závodu na 100 metrů na mistrovství světa v korejském Tegu. Světový rekordman měl při neúčasti největších soupeřů hravě obhájit titul, ale neudržel nervy na uzdě a z bloků vyběhl předčasně. Ale neudělal to nakonec schválně? I takové konspirační teorie nyní po Tegu kolují.

Tomu nahrává skutečnost, že Bolt "ulil" opravdu okatě a po nepovedeném startu udělal čtyři kroky naplno. Vždyť už při prvním musel vědět, že bude diskvalifikován. Ale proč by to dělal? Sice neměl ideální sezonu, ale už v rozběhu i v semifinále byl suverénní. Neměl koho se bát, vždyť čtyři nejrychlejší muži sezony v Tegu nebyli.

Nejlogičtěji ze všech teorií zní ta, že chtěl, aby titul získal jeho tréninkový partner Yohan Blake. Právě on měl velkou šanci vyhrát při neúčasti favoritů. Bolt potřebuje rychlého kolegu do skupiny a jak dlouho by vydržel Blake běhat v Boltově stínu? Chtěl mu zlatou medailí dopřát další motivaci do budoucna? Je to možné, ale málo pravděpodobné.

To spíš Bolt opravdu neudržel nervy. Při velmi zpomaleném čelním záběru je totiž vidět, že právě Blake ve vedlejší dráze těsně před Boltovým výběhem udělal lehký pohyb nohou, na který mohl trojnásobný světový rekordman zareagovat.

Anketa

Mělo by se v atletice změnit pravidlo, které po "ulití" startu sprintera okamžitě diksvalifikuje?

Ano 267
Ne 38
Nevím 5

O tom je například přesvědčen Attila Spiriev, majitel prestižního serveru All-Athletics.com. "Blake byl hned vedle Bolta a při povelu pozor udělal malý pohyb. Je to těžko viditelné, ale ten pohyb tam byl," řekl Spiriev. "Myslím si, že Bolt reagoval na něj," prohlásil.

Pravdu už se asi nikdy nikdo nedozví, možná důvod svého zkratu nezná ani Bolt sám. Zřejmé ale je, že mezinárodní atletická federace bude hodně zvažovat, zda pravidlo o nulové toleranci do budoucna opět nezmírnit.

Stejné pravidlo žádného "ulitého" startu mají i plavci, kteří jsou ale od sebe při startu dál a zorný úhel s plaveckými brýlemi je menší. Mohou se tak soustředit jen na sebe a nereagují na pohyby soupeřů.

Už v roce 2003, krátce po zavedení pravidla s možností jednoho pokaženého startu pro všechny, svět sledoval ve finále mistrovství světa divadlo Američana Johna Drummonda, který "ulil", ale odmítal odejít ze stadionu.

Tehdy s ním byl diskvalifikován i Jamajčan Asafa Powell a titul získal Kim Collins, v Tegu bronzový sprinter.

Na začátku roku 2010 změnila IAAF pravidlo tak, že každý ulitý start v atletice s výjimkou vícebojařů znamená diskvalifikaci. Od té doby se vedou vášnivé diskuse, jestli to je správné rozhodnutí. Obzvlášť sprinteři jsou při vědomí důležitosti startu napjatí a nervózní.

Francouz Christophe Lemaitre je jedním z mála, který pravidlo obhajuje. Už na něj doplatilo mnoho atletů, na MS v Tegu například olympijská vítězka v běhu na 400 metrů Christine Ohuruoguová nebo její britský kolega a sprinter Dwaine Chambers.

Například na Diamantové lize v New Yorku vypadli hned tři sprinteři při závodu na sto metrů, ale už se také stalo, že rozhodčí byli benevolentní.

To když "ulila" start na 400 metrů při Diamantové lize v Eugene Američanka Allyson Felixová. "Být tam já, tak jdu hned," komentovala to tehdy sarkasticky česká běžkyně Denisa Rosolová.

I čerstvě znovuzvolený místopředseda IAAF Sergej Bubka bude zastáncem toho, aby se pravidlo změnilo. "Můj bože, můj bože," křičel prý Bubka v neděli při pohledu na katastrofický výjev pro světovou atletiku. "To pravidlo není povedené, vytváří další tlak na sprintery," řekl ukrajinský světový rekordman ve skoku o tyči a nyní úspěšný funkcionář. "Pokud jsme jako IAAF udělali chybu, měli bychom ji napravit," volal po změně Bubka. "Já osobně jsem velmi otevřený diskusi," prohlásil.

Usain Bolt na MS v Tegu zlato neobhájil.

Sám Bolt se nevyjádřil a dá se očekávat, že to ani neudělá. "Slz se nedočkáte," odbyl ještě na ploše stadionu fotoreportéry agentur AP a Reuters. "Nemám, co bych teď řekl, potřebuji čas," prohlásil po závodu muž, který bude v Tegu obhajovat titul i na dvoustovce. "Jak to půjde? Kdy to je? V pátek? Uvidíme v pátek," odsekl a odjel autem do atletické vesnice.

"Rozhodně se sebere, Není typem člověka, co se vzdává," vzkázal z Jamajky Boltův otec Wellesley.

Výjev jako ze snu šokoval i všechny sprintery, stejně jako skutečnost, že byl Bolt ze závodu diskvalifikován. "Jak můžou vyřadit Bolta?" divil se Walter Dix, který byl nakonec ve finále druhý. I nový mistr světa Blake si myslel, že by fenomén, který povýšil atletiku, měl dostat druhou šanci.

"Samozřejmě i IAAF je zklamaná, co se stalo, ale je důležité si uvědomit, že pravidla platí pro VŠECHNY atlety," stojí v prohlášení IAAF. To ale kontrastuje s případem "ulitého" startu Felixové v Eugene.

Každopádně IAAF bude muset nové pravidlo přehodnotit. Poprvé o něm bude výkonný výbor jednat už v neděli v Tegu.

Bývalý skvělý sprinter Ato Boldon, čtyřnásobný medailista z OH i MS, měl jasno už letos v červnu po ulitými starty zdevastovaném závodu v New Yorku.

"Až Bolt 'uleje' v Tegu, to pravidlo bude změněno. Pokud ne, kontroverze zůstane," řekl tehdy. "Jedině on může IAAF přinutit to změnit," dodal prorocky.

Lidovky.cz, ČTK