Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Proč promítali na obrazovce chybu rozhodčího? Zlobí se FIFA

Sport

  10:10
JOHANNESBURG/PRAHA - Kvůli neodmávanému ofsajdu Argentiny se fotbalisté Mexika v neděli hodně zlobili. Vedení Mezinárodní fotbalové federace FIFA vadilo v souvislosti se zkratem sudích, který předcházel prvnímu gólu v osmifinále, něco úplně jiného.

Argentina - Mexiko (dohady s rozhodčím) foto: Reuters

Opakované záběry z kontroverzního momentu okamžitě běžely na velkoplošných obrazovkách stadionu Soccer City v Johannesburgu, takže všichni diváci i hráči na stadionu měli chybu hned na očích. Atmosféra se kvůli tomu vyhrotila, při odchodu do šaten došlo k drobným potyčkám. "To se nemělo stát," prohlásil mluvčí FIFA Nicolas Maingot. "Záběry je možné ukazovat, ale nesmí jít o sporné momenty. Snad se to nebude opakovat," vysvětlil mluvčí.

Čtěte také

Blatter trvá na svém
Zvýšený výskyt kritických ohlasů v souvislosti s posledními chybami sudích nemohl ignorovat šéf FIFA Sepp Blatter. Na stránkách šampionátu reagoval opakováním důvodů, proč nepatří mezi zastánce zavedení videa. "Fotbal se musí hrát podle stejných pravidel kdekoliv na světě. Jednoduchost a univerzálnost představuje tajemství jeho úspěchu."

K nejžhavější kauze se vyjádřil během tenisového Wimbledonu také Roger Federer. Dlouholetá světová jednička přitom může využívat technologii, jakou fotbalisté zatím postrádají. Dopady míčků na hlavním kurtu hlídá v Londýně systém zvaný "Jestřábí oko". "Máme elektronickou čáru, která se ozve pokaždé – i když to zrovna nepotřebujeme," líčil největší favorit grandslamového turnaje. Fotbal by přitom podle něj podobné zařízení využil víc než tenis. "Vypadá to jednoduše. Měli by něco takového mít, ale nemají."

Autor: