Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Ribéry, Reus, van der Vaart, Falcao. Které hvězdy na MS neuvidíte?

Sport

  7:00
PRAHA - Fotbalové mistrovství v Brazílii bude přehlídkou nejlepších hráčů světa. Již pět dní před jeho začátkem je ale jasné, že mnoho skvělých fotbalistů na turnaji neuvidíme. Nejčerstvější omluvenku hlásí Německo, kterému se zranil klíčový záložník Marco Reus.

Zklamaný Marco Reus z Dortmundu. foto: Reuters

Vrcholoví sportovci trénující a hrající na hranici svých možností musí počítat s tím, že je občas potká zranění. Pokud se tak ale stane těsně před začátkem mistrovství světa ve fotbale, které se koná jen jednou za čtyři roky, lze už hovořit o smůle. Fanoušci pak rovnou mluví o tragédii.

Seznam marodů, kteří budou MS v Brazílii sledovat v televizi, se hrozivě rozrůstá. Nabízíme vám přehled hvězd světových trávníků, které na šampionátu neuvidíte.

Marco Reus
"Né, jen Reus né!," volají zoufalí fanoušci německého týmu. Jejich tužby ale vyslyšeny nebudou, klíčový záložník Marco Reus se do Brazílie nepodívá. Opora Borussie Dortmund se zranila v pátečním přípravném utkání proti Arménii, který Němci vyhráli 6:1. V nominaci ho nahradí obránce Sampdorie Janov Shkodran Mustafi.

Marco Reus (vpravo) a Mesut Özil

Pětadvacetiletý Reus musel odstoupit ze hry krátce před poločasovou přestávkou duelu s Arménií poté, co si bolestivě zkroutil levý kotník. Už večerní vyšetření odhalila natržený vaz a po dalších testech vyšlo najevo, že ofenzivní hráč Dortmundu bude mimo hru šest až sedm týdnů.

"Je to ohromná škoda pro něj i pro nás. Marco byl ve skvělé formě a v trénincích si vedl výborně. I v přípravných utkáních s Kamerunem a Arménií předváděl fantastické věci, v našich plánech do Brazílie hrál klíčovou roli," uvedl německý kouč Joachim Löw.

Franck Ribéry, Clément Grenier
Fotbalisté Francie se budou muset na nadcházejícím světovém šampionátu v Brazílii obejít bez své největší hvězdy Francka Ribéryho. Krajního záložníka Bayernu Mnichov vyřadilo zranění zad. Podle trenéra Didiera Deschampse je mimo hru také záložník Lyonu Clément Grenier, kterému opět trápí zraněné tříslo.

Ještě v květnu se jednatřicetiletý Ribéry na šampionát těšil a hodlal ho vyhrát, jelikož počítal s tím, že pro něj bude posledním v kariéře. Jenže problémy se zády, které ho trápí již několik týdnů, ho nakonec o šampionát v Brazílii připraví.

ČTĚTE VÍCE

"Ráno při společném tréninku musel přestat, protože bolest byla příliš silná. Následně podstoupil vyšetření a to potvrdilo, že se zranění zhoršilo a že nebude schopen několik týdnů trénovat. Natož hrát zápasy," řekl Deschamps.

Radamel Falcao
Bez svého nejlepšího hráče se budou muset obejít také Kolumbijci. Útočník Radamel Falcao se nestihl zotavit po lednové operaci levého kolena a odlet týmu na mistrovství sledoval pouze v televizi.

Fotbalista Monaka Radamel Falcao

Dlouho se zdálo, že útočník Monaka, jenž dal v kvalifikaci devět gólů ve 13 zápasech, by turnaj mohl stihnout. Přetržený zkřížený vaz z utkání Francouzského poháru však nedoléčil včas.

"Dlouho jsem doufal a jsem v dobré kondici, ale potřeboval bych ještě trochu času a nechci zabírat místo někomu, kdo je stoprocentně fit. Navíc by nebylo moudré riskovat, že si znovu něco udělám," řekl Radamel Falcao novinářům.

Roman Shirokov
Ruské naděje na úspěch dostaly vážnou trhlinu, když musel svou účast na MS vzdát kapitán Roman Shirokov. Dvaatřicetiletý středopolař, jenž ve 41 mezistátních zápasech vstřelil 12 branek, se nestačil zotavit ze zranění kolene.

Roman Shirokov při utkání Česko vs. Rusko.

"V pondělí letí Shirokov do Finska, kde se podrobí operaci," řekl trenér Rusů Fabio Capello na tiskové konferenci po vítězství svého týmu 2:0 v přípravném zápase nad Marokem.

"Doufám, že zbytek týmu ukáže charakter a i bez klíčového hráče Shirokova předvede v Brazílii svůj nejlepší fotbal," uzavřel Capello.

Riccardo Montolivo
Zlomeninu holenní kosti si z přípravného zápasu s Irskem (0:0) odnesl klíčový italský záložník a hráč AC Milán Riccardo Montolivo

"Je to tak, jak jsme se obávali, jedná se o zlomenou holenní kost. Rentgen jsem ještě neviděl, ale obvykle to vyžaduje operaci. Pravděpodobně se bude léčit několik měsíců, určitě přijde o mistrovství. Takovou věc si nezasloužil," uvedl pro italskou televizní stanici Rai týmový doktor Enrico Castellacci.

Raphael van der Vaart
Nizozemcům bude chybět Rafael van der Vaart. Jednatřicetiletý záložník Hamburku si v závěru soustředění v Portugalsku poranil lýtko a nevešel se tak do konečné třiadvacetičlenné nominace trenéra Louise van Gaala.

Fotbalista Hamburku Rafael van der Vaart

Nizozemsko si na mistrovství v Brazílii ve skupině zahraje s Chile, Austrálií a Španělskem, s kterým na minulém šampionátu před čtyřmi lety prohrálo ve finále.

Nad kým visí otazník?

Několik fotbalistů se na soupisky svých reprezentací vešlo navzdory tomu, že mají zranění či jsou nemocní. U koho z "marodů" ještě žije naděje, že se na šampionátu představí?

Cristiano Ronaldo
Má být jednou z největších hvězd šampionátu, možná tou úplně největší. Jenže ani u Portugalce Cristiana Ronalda není jisté, že bude moct turnaj absolvovat. Držitel Zlatého míče za rok 2013 a vítěz Ligy mistrů s Realem Madrid má bolavé koleno a trénuje odděleně od zbytku týmu. Ronaldova účast v zahajovacím zápase proti Německu je více než nejistá.

Cristiano Ronaldo

Hvězdný hráč je však v dobrých rukou. O to, aby miliony fanoušků z celého světa mohly vidět svůj idol na brazilských trávnících, se na dálku stará i ghanský šaman Nana Kwaku Bonsam.

Kolo Touré
Před dvěma týdny bylo stoperovi Liverpoolu diagnostikováno onemocnění malárií. Třiatřicetiletý hráč Pobřeží slonoviny Touré se pravděpodobně nakazil při nedávné cestě do vlasti, kde se zastavil předtím, než se připojil k reprezentaci na soustředění v Dallasu.

Jistotu, že se udraví včas, rozhodně nemá, trenér Sabri Lamouchi však věří, že Touré nakonec bude k dispozici.

Alex Oxlade-Chamberlain
Angličané lamentují, protože se jim minulý týden během přípravy proti Ekvádoru zranil mladý záložník Alex Oxlade-Chamberlain. Poškodil si vazy v pravém koleni. Kouč Albionu Roy Hodgson je ale ohledně mladíkova startu optimistou.

Oxlade-Chamberlain možná bude muset vynechat zápasy v základní skupině, neboť poškozené vazy si vyžádají dva až tři týdny rekonvalescence, avšak s týmem přesto do Brazílie odcestoval a doufá ve start ve vyřazovacích bojích.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!