Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

Teď nás teprve čeká nejtěžší práce, řekl kolumbijský „zázrak“ James

Sport

  11:05
RIO DE JANEIRO/PRAHA - Není známý jako superhvězdy Cristiano Ronaldo nebo Zlatan Ibrahimovič. Na rozdíl od nich však ofenzivní univerzál James Rodríguez patří k nejlepším fotbalistům právě probíhajícího mistrovství světa. To on dotáhl Kolumbii poprvé v historii do čtvrtfinále.

James Rodríguez oslavuje vstřelenou branku. foto: Reuters

James Rodríguez dal gól ve všech čtyřech zápasech na šampionátu. V osmifinále proti Uruguayi (2:0) dokonce dva. S pěti brankami se vyšvihl do čela tabulky střelců.

„Tohle je krásná, historická chvíle! Postup do čtvrtfinále je superskvělý pocit,“ radoval se po zápase, ve kterém byl hlavní postavou.

Jeho první gól byl nádherný. Na prsou si zády k bráně šikovně zpracoval míč a z voleje vystřelil - 1:0. Zkraje druhého poločasu byl potom na konci akce, kterou Kolumbie úplně rozložila soupeře.

Kolumbie - Uruguay 2:0. Vítěz půjde ve čtvrtfinále na domácí Brazílii.

„Teprve teď nás čeká nejtěžší práce a já doufám, že na turnaji ještě nekončíme a půjdeme dál,“ burcoval James Rodríguez, jenž je v reprezentaci už od svých dvaceti let.

Útočník Radamel Falcao chybí kvůli zranění, a tak Kolumbie spoléhá hlavně na dvaadvacetiletého mladíka. Pro toho, kdo sleduje portugalskou nebo francouzskou ligu, to není překvapení. Monako za něj loni zaplatilo Portu 45 milionů eur, tedy v přepočtu přes 1,2 miliardy korun.

Přirovnávají ho k Ronaldovi

O kolumbijského šikulu, jenž může nastoupit v záloze i v útoku, se dlouhodobě zajímají i další přední evropské kluby včetně Manchesteru United.

V roce 2011 se stal objevem sezony v portugalské lize a hned o rok později se stal dokonce nejlepším hráčem celé soutěže, a to jako nejmladší hráč v historii. V nominaci na nejlepšího hráče byl i teď, kdy měl za sebou první sezonu ve francouzské lize.

Na mistrovství světa dělá James Rodríguez další kroky ve své slibně rozjeté kariéře. Známý trenér Alex Ferguson ho jednou přirovnal ke Cristianu Ronaldovi - jenomže zatímco portugalský útočník už na šampionátu skončil, jeho mladší a méně známý následovník září a táhne Kolumbii k úspěchu.

Autor: