Diskuze
Stop kouření v restauracích, přejí si lidé
Děkujeme za pochopení.
Karolína
To jsou argumenty - praxe je jiná
V našem městě je hospoda se stavebně oddělenou kuřáckou a nekuřáckou částí. Odpoledne v kuřácké části nabito, v nekuřácké si vychutnávají pivo 2-3 lidé. Večer se počet v nekuřácké části zvýši na deset. Jediná nekuřácká hospoda ve městě zkrachovala. Toliko k různým průzkumům.
Drd
Re: To jsou argumenty - praxe je jiná
Počítám, že bych seděl doma u piva z hypermarketu...
K tomu abych někam zašel, musím mít důvod. Pro nekuřáky to bude spíš jídlo, než pivo. Jenže podnik, co jede z pivařů, má zpravidla kuchyni těžce nechutnou. Tak jak tam hodlá nalákat jiné hosty než čadící pivaře?
lomihnát
Re: To jsou argumenty - praxe je jiná
Důvod je třeba ten, že raději pokecáte s pár známými, než doma slopat hypermarketový pívo u přiblblýho seriálu.
Mimochodem, přicházím domů vyuzen, ale to (překvapivě) nebývá hlavním důvodem keců mé ženy - ta spíš hudrá kvůli tomu pachu z hospodské kuchyně, přepálený tuk a podobně.
Myslím, že problém jde řešit ventilací, a není to ani tak drahé, snad jen v zimě to zvýší náklady na topení.
Chce to ale trvalý a pomalý odtah směrem vzhůru. s mnoha odsávacími otvory. Jeden výkonný ventilátor v rohu, s výkonem a hlučností středního kutru, to nevyřeší, i kdyby vám zvednul čepici z hlavy.
Takové hospody už jsem navštívil, a připadáte si (skoro) jako v nekuřácké, přestože čmoudilové nejsou omezováni. militantní nekuřák ovšem spokojen není.
Drd
Re: To jsou argumenty - praxe je jiná
No jasně, setkání se známými, hlavní důvod. Pokud z nich někdo potřebuje kouřit, prostě ho tolerujete nebo se dá jít do zahrádky. Cizí lidi toleruji rozhodně méně. Což někde na vesnici nehrozí, tam se znají všichni. S těmi ventilacemi mi to přijde, zvláštní, někde fungují dobře a někde vůbec. Tuším, že ty funkční jsou o tom, že po stropech mají roztahanou vzduchotechniku. A taky to chce prostor, vysoké stropy. Ani nemyslet, o jakých investicích je slušný podnik.
Jen mě napadá, že problém s kuřáky je jen otázkou času. Všichni chtějí nakonec sedět v kulturnějším prostředí a cigáro to prostě posílá do kytek. Patrně dojde postupně k obměně kulturní a společenské úrovně hostů restaurací. O kšeftu se ve čtyřce mohou bavit leda tak dva bezdopmovci. Zavedený živnostník by se prostě shodil před zákazníky, posadit se do nechutné hospody. Prostě zafunguje přirozená selekce.