Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Svět

WHO: Aspartam je potenciálně rakovinotvorný, jsou však třeba další výzkumy

Stévie je přírodní sladidlo, jež se vyrábí z lístků jihoamerického keře. Po letitém zkoumání jeho zdravotní nezávadnosti bylo povoleno teprve nedávno. obecně náhradní sladidla mívají i více než stonásobně větší sladivost než řepný cukr, třeba aspartam je ale sladivější než cukr dvousetkrát, a u bílkovinného přírodního sladidla thaumatinu jde až o tisícinásobek. Pro dosažení sladké chuti proto ve srovnání s klasickým cukrem stačí jen malé množství. foto: Shutterstock

Sladidlo aspartam je potenciálně rakovinotvorné, ale pro objasnění rakoviny u lidí jsou potřeba další vědecké výzkumy. Tak se usnesla specializovaná agentura Světové zdravotnické organizace (WHO). Pravidla pro bezpečnou spotřebu sladidla se nezměnila, rozhodl souběžně jiný orgán WHO. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek pak dodal, že jde o snahu eliminovat i malé riziko.
  10:31aktualizováno  11:20

Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC), která působí při WHO, zařadila sladidlo na seznam položek, které mohou způsobovat rakovinu.

Válek ke sdělení dodal, že aspartam se na seznam potenciálně rakovinotvorných látek dostal kvůli snaze eliminovat i malé riziko. V ČR žádný produkt s nadměrným obsahem není.

Podle agentury Reuters jsou poznatky o tom, že daná látka může způsobovat rakovinu, zatím omezené. Ve vědecké literatuře se například objevují zmínky, že by požívání aspartamu mohlo souviset se vznikem některých druhů rakovin jater.

IARC zařadila sladidlo do seznamu 2B, který má zhruba 300 položek. Jsou na něm například kyselina kávová, aloe pravá, práce v textilním průmyslu, povolání hasiče či tesařství. Americký odborník na rakoviny Paul Pharoah řekl agentuře AFP, že by veřejnost neměla být znepokojena nebezpečím vzniku rakoviny u chemických látek zařazených do této skupiny.

Podle šéfky IARC Mary Schubauerové-Beriganové je vědecká literatura ohledně vlivu aspartamu na vznik rakoviny omezená. Vyzvala tak vědce, aby se ve výzkumu více zabývali otázkou, zda konzumace aspartamu přispívá k riziku vzniku rakoviny či nikoliv.

Nebezpečná dávka – čtrnáct plechovek za den

Expertní výbor WHO, který se zaměřuje na potravinářské přídatné látky (JECFA), nezměnil svá pravidla pro bezpečnou spotřebu aspartamu. Za bezpečnou výbor považuje denní dávku až do výše 40 miligramů na kilogram váhy spotřebitele.

„V případě plechovky dietního nápoje s 200 nebo 300 miligramy aspartamu, by dospělý člověk, který váží 70 kilogramů, musel vypít devět až 14 plechovek za den, aby se dostal nad přijatelnou denní dávku,“ uvádí orgán WHO v tiskové zprávě. Podobný limit mají podle agentury Reuters i další regulátoři ve světě.

Podle JECFA nejsou poznatky o souvislosti mezi spotřebou sladidla a vzniku rakoviny v lidském těle přesvědčivé. Představitelé orgánu se domnívají, že je zapotřebí vést podrobnější výzkumy, které by dopad na zdraví monitorovaly i v dlouhodobé perspektivě.

Napít se vody

„Nedoporučujeme spotřebitelům, aby zcela zastavili příjem (aspartamu),“ uvedl představitel WHO Francesco Branca. Podle něj je však vhodné omezení spotřeba. „Pokud se spotřebitelé rozhodují, zda se napít koly ochucené aspartamem či cukrem, tak by měli podle mě zvážit ještě třetí možnost – napít se vody,“ uvedl Branca.

Výsledky zkoumání obou orgánu WHO očekával potravinářský průmysl. Aspartam se velmi používá při ochucování nápojů „bez cukru“.

Kvůli vyvážení chuti není jeho nahrazení jinými látkami jednoduché. Branca v pátek uvedl, že WHO nežádá po výrobcích, aby přestali sladidlo zcela používat. Vhodné by byl však pokles použití. Již dříve WHO uvedla, že neexistuje souvislost mezi používáním tohoto sladidlo a kontrolou váhy, což firmy z potravinářského průmyslu odmítly.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!