Lidovky.cz

Průvodce dobrými restauracemi láká na místní speciality

Jídlo

  13:21
Gurmáni, kteří rádi ochutnávají speciality místní kuchyně, mají v orientaci mezi tuzemskými restauracemi nového pomocníka. Podniky, které nabízejí tradiční regionální pokrmy, naleznou v Průvodci dobrými restauracemi. První publikace vyšla na jižní Moravě a Vysočině, ještě letos by se do projektu Stezky dědictví měla zapojit také Praha.

Staročeská uzená kachna foto: Viktor ChladLidové noviny

Ambicí je postupně pokrýt celé Česko, řekl dnes předseda Evropského centra pro ekologii a turistiku (ECEAT) Michal Burian.

Dnešní turisté podle Buriana hledají originální zážitek. Podniky, které nabízejí to nejcennější z tuzemského gastronomického dědictví, se nacházejí v každém regionu. Na trhu ale chybí jednotná nabídka, jež by podtrhla neopakovatelnou a typickou chuť regionů, řekl Burian.

Průvodce každého z krajů obsahuje více než 30 restaurací, které nabízejí regionální speciality. Na jih Moravy publikace láká na moravského vrabce, domácí uzené na trnkové omáčce, šumajstr, králičí hřbet se špekem a špenátem či povidlové taštičky. Restaurace na Vysočině zase nabízejí mrkvance, jihlavskou kyselku nebo kachní prsa s brusinkovou omáčkou.

Publikace vyšly v nákladu 50 tisíc výtisků. Kromě češtiny také v anglické a německé mutaci. Kromě restaurací, turistických a informačních center se průvodci prezentují také na výstavách. Tou nejbližší bude mezinárodní potravinářský veletrh Salima, který se na brněnském výstavišti koná od 2. do 5. března. Přímo na stánku Vinařského fondu uvaří své recepty kuchaři z restaurací hotelů Royal Ricc z Brna a Vivaldi z Rančířova u Jihlavy.

Více informací o projektu, přehled restaurací a vybraných receptů je k dispozici na www.stezky-dedictvi.cz.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.