Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Zimní Grand Restaurant festival láká na luxusní chutě

Jídlo

  9:47
Luxusní delikatesy za festivalové ceny nabídne Grand Restaurant festival od 15. ledna do 15. února v patnácti českých restauracích. Nový projekt má podle jeho organizátorů umožnit "ochutnávku vysoké gastronomie pro obyčejné lidi". Připraveno pro návštěvníky je zhruba 30 tisíc míst.

Tomáš Karpíšek, jeden z majitelů pražské restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise foto:  František Vlček, Lidové noviny

"Není to jen záležitost pro bohaté lidi. Chceme umožnit ochutnávku komukoli, kdo má zájem o kvalitní gastronomii. Mohou navštívit nejlepší podniky v zemi, do nichž by se mnohdy ani neodvážili vstoupit," řekl organizátor projektu Pavel Maurer na setkání s novináři.

Čtěte také:

Podobně jako při Prague Food Festivalu, který se letos uskuteční v jižních zahradách Pražského hradu, má projekt zprostředkovat kulinářské požitky pro širokou veřejnost.

Šéfkuchaři 15 restaurací, kteří získali vysoké hodnocení v loňském gastronomickém průvodci Maurerův výběr Grand Restaurant, představí výběr ze tří menu. "Je tam svíčková na smetaně jako národní jídlo, mistrovský kousek šéfkuchaře a nejlepší jídlo od maminky. Nejlevnější ochutnávka je za 250 korun a zahrnuje jeden nealkoholický nápoj," upřesnil Maurer.

Rezervujte si místa
Zájemci si budou moci vybrat z nabídky také za 300, 500 a 600 korun. Objednat si posezení mohou výhradně prostřednictvím internetu a zaplatit musí předem bankovním převodem, kreditní kartou nebo si zakoupit dárkový poukaz. Dosud si podle organizátorů rezervovalo místa asi 1300 lidí, kteří zaplatili přes půl milionu korun. Největší zájem je o nejdražší menu. "Je to signál, že jsou to lidé, které baví gastronomie," uvedl Maurer.

Podle šéfkuchaře z hotelu Alcron Romana Pauluse má akce "pomoci poodhalit tajemství drahých restaurací". Zdůraznil, že ceny jídla jsou tam ovlivněny tím, že se vaří z kvalitních surovin. "Rádi bychom ukázali, že se čas od času vyplatí zajít na dobré jídlo," uvedl.

Atraktivnní interiér
Zatímco letní festival gastronomie nabízí romantiku venkovního prostředí, je lákadlem zimní ochutnávky také atraktivní interiér. "Prague Food Festival nabízí na jednom místě ochutnávku produkce několika desítek restaurací. Je to romantika venku, ale také nebezpečí deště. Zimní festival nabídne intimní soukromou večeři," řekl Maurer. Podle něj je snahou pořadatelů představit "obyčejné pokrmy" v luxusním provedení. "Díky novým možnostem lidé ochutnali spoustu delikates. Mnohdy restaurace už nenabízejí nic únormálníhoú. Považovali jsme za zajímavé vyzvat šéfkuchaře, aby připravili obyčejná jídla s mistrovskými surovinami a dali do toho své umění," uvedl. Upozornil, že akce má podpořit restaurace v době krize.

Degustace se uskuteční v době, kdy bývá zpravidla málo návštěvníků. Mezi účastníky festivalu je například pražská restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise, která je jedničkou podle loňského ročníku gastronomického hodnocení Maurerův výběr Grand Restaurant. Základní degustační menu tam běžně přijde na 2500 korun. Svou nabídku přizpůsobí festivalovému menu obě restaurace hotelu Alcron, Essensia v hotelu Mandarin Oriental, La Finestra, La Veranda, Aromi, Bellevue, Svatá Klára, V Zátiší nebo jediná mimopražská restaurace Na Štěpáně v Obříství na Mělnicku.

Další informace o gastronomickém festivalu jsou webové stránce www.grand-restaurant.cz.

Autoři: ,