Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Znáte jídla ze sezonních potravin? Vůně jara nabídne Festival chutí

Kuchař - ilustrační foto.

Kuchař - ilustrační foto. foto: Shutterstock

PRAHA - Na gastronomické pochoutky ze sezonních produktů je zaměřen Festival chutí, který se s podtitulem Vůně jara uskuteční od 21. března do 21. dubna. Své speciality nabídnou zhruba tři desítky restaurací v Praze, Brně a Ostravě. Podle pořadatelů je cílem akce nabídnout široké veřejnosti pokrmy, které nejsou v restauračních zařízeních běžně dostupné.
  7:00

Každá restaurace si podle ředitele festivalu Pavla Suchánka může sama zvolit pokrmy, které návštěvníkům představí. Měly by se ovšem lišit od běžné nabídky co do rozmanitosti chutí a využití surovin. Důraz bude kladen na využití čerstvých jarních surovin. Cena festivalového menu, jehož součástí bude i jeden nealkoholický nápoj, je 300 korun na osobu.

Festivalu se zúčastní restaurace s nabídkou nejrůznější gastronomie, včetně pokrmů české a evropské kuchyně i asijských specialit. Snahou pořadatelů je oživit a rozšířit jídelní lístky v restauracích, které se těší zájmu milovníků dobrého jídla.

Vstupenkou na festival bude potvrzená rezervace na adrese www.festivalchuti.cz. Nový zájemce se musí na festivalové stránce zaregistrovat. Pořadatelé akce tak chtějí mít přehled o tom, kolik lidí se akce zúčastní a který host jakou restauraci navštívil. "Při prvním podzimním festivalu využilo nabídky přibližně 7000 hostů. Věřím, že jarní festival toto číslo překoná," uvedl Suchánek.

Záštitu nad festivalem má majitel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk. "Díky festivalu dostáváme možnost zažít první jarní dny s vybranými šéfkuchaři a jejich specialitami," uvedl.

Dále čtěte:

Gastronomickou přehlídku českých restaurací nabízí také Grand Restaurant Festival, který na jaře i v zimě pořádá Pavel Maurer. Letos se ho zúčastnily více než čtyři desítky restaurací v Praze, Brně, Ostravě, Plzni, Olomouci, Liberci a Karlových Varech. Navštívilo ho asi 20 000 lidí.

Autor: