"Z asi 450 kilogramů hroznů odrůdy Ryzlink rýnský vyrobíme odhadem tak 50 litrů slámového vína. Při sklizni měly hrozny cukernatost 21,5 stupně, nyní mají kolem 35 stupňů," řekl Ivan Kalaš z Vinných sklepů Lechovice.
Slámová vína, stejně jako podobná specialita - vína ledová, jsou gurmánskou specialitou. Velmi sladký až sirupový mok se prodává většinou do lahví o objemu dva decilitry. Jedna lahev se prodává za cenu od 300 korun.
Používají se při zvláštních příležitostech nebo ke slavnostním přípitkům, řada firem je také nakupuje jako dárky pro své partnery.
Roční produkce slámových a ledových vín v Česku se pohybuje v řádech tisíců litrů, což nedosahuje ani jednoho procenta z celkové výroby vína v zemi. Vysušené hrozny lisují každoročně také například vinaři Petr Marcinčák nebo Radomil Baloun.
Ledové víno se smí vyrábět pouze z hroznů, které mají při sklizni minimální teplotu šesti stupňů pod nulou a šťáva z nich nesmí roztát po celou dobu lisování. Při lisování zmrzlých hroznů zůstává voda ve formě krystalků ledu uvnitř lisu, zatímco ven vytéká hustý a velmi sladký koncentrovaný mošt.
Kromě Česka se ledová vína vyrábějí už jen na Slovensku, v Německu, Rakousku a v Kanadě. Ta patří mezi největší světové výrobce speciálních vín, v Evropě je jedničkou Německo.