Lidovky.cz

Velký den buchtiček se šodó. Připravilo je 20 pražských podniků

Jídlo

  10:13
PRAHA - Milovníci buchtiček se šodó si přišli na své. Přes dvacet pražských restaurací je ve středu zařadilo na polední menu. Kvalitu pokrmu pak strávníci mohli hodnotit v online anketě, která určí, kdo se stane buchtičkovým králem.

Buchtičky se šodó. foto: www.pragueout.cz

Podobně jako v předchozích ročnících, které měly mezi návštěvníky zúčastněných restaurací velký ohlas, se potvrdilo, že se od sebe jednotlivé recepty a jejich úprava i letos překvapivě odlišovali. Akci pořádal kulturní portál PragueOut.cz.

"V anketě o nejlepší buchtičky zvítězila v předchozím ročníku, který proběhl na podzim 2008, vinohradská  restaurace U Básníka pánve a musím říct, že buchtičky tu byly opravdu výborné," uvedla jedna z organizátorek  akce Zuzana Fuhrmannová z redakce PragueOut.cz. "Možná za to mohou i ty starobylé zadrátované  pekáče, ve kterých tu domácí buchtičky pečou" uvedl Tomáš Havránek z restaurace U Básníka pánve.

Buchtičky se šodó.

V jejich receptu najdete sádlo, rum a med a tahle staročeská kombinace rozhodně pohladí chuťové buňky  i sebeuspěchanějšího bankovního úředníka, který se tu staví na rychlý oběd.

V restauraci Le Lapin Bleu na Praze 5 sází na elegantní vanilkovo rumový krém doladěný čokoládou a čerstvými jahodami. Plzeňská restaurace v Obecním domě servírovala "Buchtičky se smetanovovanilkovým krémem zdobené mátou". Zahanbit se nenechala ani Francouzská restaurace tamtéž, kde připravili "jemné máslové buchtičky s vanilkovým krémem a jahodovou espumou".

Inovativní přístup k úpravě českého tradičního pokrmu má podle organizátorů napravit škody napáchané školními jídelnami, kde se buchtičky dělaly z nekvalitních surovin a podle standardizovaných postupů. V minulých ročnících pojali často šéfkuchaři buchtičky spíše jako originální dezert. V restauraci v Domě  vína U Závoje např. podávali místo upečených buchtiček rozpečené plátky bagety zato s neodolatelně vyladěnou polevou říznutou hruškou a koňakem.

Restaurací, které letos buchtičky slavnostně zařadili na své polední menu, bylo právě 21. Patnáct z nich se  nachází v centru Prahy. Nechybělo mezi nimi Café Louvre, Lví dvůr, Kolkovna, restaurace U Provaznice, kavárna  Slávia, Baráčnická Rychta, nebo Bufet Hamu.

Soutěž o buchtičkového krále proběhne prostřednictvím online ankety, ve které budou strávníci hlasovat mezi pěti body (vynikající, dobré, ušlo to, nic moc, nedaly se jíst). Vyhlášení vítěze proběhne 28. 4. 2010.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.