21. dubna 2010 10:13 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Velký den buchtiček se šodó. Připravilo je 20 pražských podniků

Buchtičky se šodó. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Buchtičky se šodó. | foto: www.pragueout.cz

PRAHA Milovníci buchtiček se šodó si přišli na své. Přes dvacet pražských restaurací je ve středu zařadilo na polední menu. Kvalitu pokrmu pak strávníci mohli hodnotit v online anketě, která určí, kdo se stane buchtičkovým králem.

Podobně jako v předchozích ročnících, které měly mezi návštěvníky zúčastněných restaurací velký ohlas, se potvrdilo, že se od sebe jednotlivé recepty a jejich úprava i letos překvapivě odlišovali. Akci pořádal kulturní portál PragueOut.cz.

"V anketě o nejlepší buchtičky zvítězila v předchozím ročníku, který proběhl na podzim 2008, vinohradská  restaurace U Básníka pánve a musím říct, že buchtičky tu byly opravdu výborné," uvedla jedna z organizátorek  akce Zuzana Fuhrmannová z redakce PragueOut.cz. "Možná za to mohou i ty starobylé zadrátované  pekáče, ve kterých tu domácí buchtičky pečou" uvedl Tomáš Havránek z restaurace U Básníka pánve.

Buchtičky se šodó.

V jejich receptu najdete sádlo, rum a med a tahle staročeská kombinace rozhodně pohladí chuťové buňky  i sebeuspěchanějšího bankovního úředníka, který se tu staví na rychlý oběd.

V restauraci Le Lapin Bleu na Praze 5 sází na elegantní vanilkovo rumový krém doladěný čokoládou a čerstvými jahodami. Plzeňská restaurace v Obecním domě servírovala "Buchtičky se smetanovovanilkovým krémem zdobené mátou". Zahanbit se nenechala ani Francouzská restaurace tamtéž, kde připravili "jemné máslové buchtičky s vanilkovým krémem a jahodovou espumou".

Inovativní přístup k úpravě českého tradičního pokrmu má podle organizátorů napravit škody napáchané školními jídelnami, kde se buchtičky dělaly z nekvalitních surovin a podle standardizovaných postupů. V minulých ročnících pojali často šéfkuchaři buchtičky spíše jako originální dezert. V restauraci v Domě  vína U Závoje např. podávali místo upečených buchtiček rozpečené plátky bagety zato s neodolatelně vyladěnou polevou říznutou hruškou a koňakem.

Restaurací, které letos buchtičky slavnostně zařadili na své polední menu, bylo právě 21. Patnáct z nich se  nachází v centru Prahy. Nechybělo mezi nimi Café Louvre, Lví dvůr, Kolkovna, restaurace U Provaznice, kavárna  Slávia, Baráčnická Rychta, nebo Bufet Hamu.

Soutěž o buchtičkového krále proběhne prostřednictvím online ankety, ve které budou strávníci hlasovat mezi pěti body (vynikající, dobré, ušlo to, nic moc, nedaly se jíst). Vyhlášení vítěze proběhne 28. 4. 2010.

Lidovky.cz

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na Lidovky.cz