Lidovky.cz

Maitrea: vegetariáni vás neukousnou

Jídlo

  7:00
Milovník dobrého jídla Pavel Maurer tentokrát zavítal do pražské vegetariánské restaurace Maitrea. Ač má rád jitrnice, podnik i jeho atmosféra ho nadchly.

Quesadilla s rajčaty a špenátem foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Pozor! Vstupujete do jiného časoprostoru. Jóga pro těhotné, Léčivé masáže, Úvod do zenové meditace, Kurzy taj-či a spousta dalších papírků, letáčků a pozvánek na kurzy, setkání i semináře vás vítá z nástěnky u vchodu do restaurace a vlastně i domu jménem Maitrea (v překladu Milující laskavost). Celá budova ukrytá v tajemné uzoučké uličce za Týnským chrámem (Staroměstské náměstí) v Praze patří osobnímu rozvoji. Jakému? Neprozradím, to si může zjistit každý, koho zajímá duše a tělo.

Restauraci Maitrea najdete v Praze, Týnská ulička 6.

Čtěte také:


Já teď budu psát o restauraci, mladší sestře slavné Lehké hlavy, kterou znají nejen gurmáni z řad vegetariánů a veganů, ale všichni, které baví dobré jídlo. Zdůrazňuji, že jsem v posledních letech často zatáhl do obou podniků pár masožroutů – a zatím si nikdy nikdo nestěžoval. Kreativita a promyšlená surovinová nabídka nedala šanci žádné nespokojenosti. Polední nabídka za 108 Kč v den mé návštěvy v restauraci Maitrea byla tato: cuketová polévka s kokosovým mlékem, indická kapusta s pečeným tempehem (fermentované sójové boby), kedlubnový salát s černým sezamem, kuskus a třetinka Pí-vody (jde o speciálně filtrovanou energetizovanou vodu). Pochutnal jsem si.

Quesadilla s rajčaty a špenátem

Budete potřebovat:
60g čerstvého listového špenátu, nakrájený na hrubo
5g čerstvého tymiánu, nakrájený na drobno bez stonků
(váha i se stonkem)
5g rozmarýnu, nakrájený na drobno bez stonkůQuesadilla s rajčaty a špenátem
(váha i se stonkem)
150g Fitaki - sýru bez syrovátky
150g eidamu, červeného, nastouhat na jemno
30g zelených oliv, krájené
30g černých oliv, krájené
1polékovou lžíci zakysané smetany
špetku utřeného česneku
špetku kurkumy
4 ks pšeničné tortilly
rajčata, nakrájená na 0.5cm plátky

Postup: Všechny ingredience smícháme a rozdělíme na 4 díly. Natřeme na každou tortillu 1 díl, poklademe krájenými rajčaty a zavineme. Pečeme v horkovzdušné předehřáté troubě, pokud okraje tortilly nezrůžoví až nezhnědnou. Podáváme s listovým salátkem, rýží, guacamole, tomatovou salsou a zakysanou smetanou – 1 vrchovatou lžící od každého.

Často se ve svých článcích malinko "navážím" do bezpohlavní či oprsklé obsluhy (ještě mne za to, chválabohu, nikdo v noci neztrestal holí), v restauraci Maitrea si ale obsluhu opravdu užívám. Personál se zde totiž tváří, chová a vypadá jako z "bible feng-šuej". Skoro se před nimi stydím, že si objednávám už druhou dvojku vína a někdy, když mám slabou chvilku, kouřím cigarety. Obsluha je tu zkrátka boží! Mám pocit, že bych s nimi chtěl stanovat na letním táboře nebo se vydat na výpravu do Himálaje. Něco mi říká, že by mi určitě někdo z nich pomohl s ruksakem, až půjde do tuhého.

Interiér restaurace Maitrea

Václav Stanislav a Martin Dobeš, zakladatelé podniku, tvrdí, že při personálních náborových rozhovorech je nejvíce zajímá morální kodex aspiranta na číšníka. Personál si rádi postupně vytrénují sami, ale jeho charakter, zájmy a záliby – to je při přijímacím řízení zásadní!

Zakladatelé vegetariánské restaurace Maitrea, která je zařízená podle principů feng-šuej, Václav Stanislav a Martin Dobeš (vpravo).

Duch tohoto podniku je prodchnutý kombinací pozitivních energií. Interiér je dílem profesionálních architektů, osobních přátel, ale i majitelů a některých zaměstnanců, hudba je lehce esoterická, ale neuspí vás nad hrnkem čaje, jemné osvětlení, nekonečná tekoucí voda ve fontánce, jemně vybalancovaný poměr dřeva i kamene...

Interiér restaurace Maitrea

Můžete si tu dát třeba "superlomcováka" – čerstvou šťávu z mrkve, jablka a zázvoru – nebo šťávu z aloe vera – pro zdravou pleť, trávení a čistá játra. Ale mají tu též promyšlený vinný list. Vše vám v jídelníčku podrobně vysvětlí, takže při vybírání a objednávání nemusíte tápat. Nekonfliktnost celého podniku, myslím, vyjadřuje tato citace z menu: "Nabízíme vám bezmasý jídelníček, protože věříme, že světu prospěje, když nebudeme zvyšovat spotřebu masa." Nejde tedy o žádnou šovinistickou nenávist vůči nám, co trpíme na jitrnice a foie gras (tučná husí a kachní játra), ale jen klidná nabídka alternativy.

Kapustový karbanátek s dýňovou kaší a žampionovou omáčkou

Doporučuji tento podnik proto, že potěší tělo i ducha a na nic si zde nehrají. Nemají to ani zapotřebí. Jsou většinou dosti obsazeni a v poledne i večer je jistější si udělat rezervaci, protože restaurace patří k naprosté špičce ve své kategorii a navíc je cenově přijatelná, a má tedy svou stabilní klientelu. Můžete zde vyzkoušet nejen vegetariánskou klasiku, ale kuchaři rádi experimentují, testují nové exotické ingredience, koření a novinky z našeho kulinářského trhu.

Nejen bonmot na závěr, ale pravidlo, které zde dodržují: "Mniši, vysvěcení duchovní a osvícení lidé mají jídlo zdarma." Dokonce jsem dostal i důkaz, že ty osvícené dokážou v Maitrea skutečně zodpovědně identifikovat. Já si tedy jídlo raději zaplatil.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.