Lidovky.cz

U beaujolais je lepší si připlatit, říká nejlepší český sommelier

Jídlo

  7:00
Jako každý třetí čtvrtek se v listopadu po celém světě otvírají láhve mladého vína beaujolais nouveau. Jaké si koupit poradil v rozhovoru pro server Lidovky.cz nejlepší český sommelier Tomáš Brůha.

První ochutnávky nového beaujolais foto: ČTK

Lidovky.cz: Letošní beaujolais už zamířilo na pulty českých obchodů. Cenově se velmi výrazně liší, čím to je?
Beaujolais je velká oblast. Takže může být více druhů v různé kvalitě. Druh jako takový je jeden, protože se používá jediná odrůda narozdíl od svatomartinského vína. Samozřejmě je ale více výrobců a podle toho se také cena vína liší. Oblast se dělí na horší a lepší, jiný je také způsob úpravy vín, tudíž se cena může pohybovat ve velkém rozmezí. Závisí na původu vína. Na tom z jakých vinic pochází, od toho se odvíjí jejich cena.

Tomáš Brůha

Už po škole nastoupil do vinotéky jako sommelier. V roce 1988 vyhrál třetí místo na prvním ročníku soutěže Trophée Bohemia Sekt. Účastnil se mnoha soutěží a věnoval se i teoretické činnosti. Na mistrovství světa v roce 2007 byl třetí, o rok později se stal nejlepším sommelierem v Česku.

Lidovky.cz: A fungujete tedy rovnice čím dražší, tím lepší?
Tahle rovnice nemusí platit úplně stoprocentně, ale zvláštně u beaujolais platí, že dražší je lepší. Prostě platí, že víno z lepších vinic stojí víc peněz. Není ale vždy nutné sahat po nejdražší lahvi, o tom to není.

Lidovky.cz: Upřednostňujete beaujolais, nebo české svatomartinské víno? Pokud bych si měl vybrat z těchto dvou, dal bych si svatomartinské víno. Obzvláště v období do konce roku nabízí solidní vína za rozumnou cenu. Na každodenní pití to ale není.

Lidovky.cz: Ochutnal jste letošní beaujolais?
Letos jsem ho ještě neochutnal, ale chystám se na to. Dělám to každý rok, už jen proto, abych měl nějaké základní srovnání se svatomartinským vínem.

Lidovky.cz: Za jakou cenu se dá sehnat dobré mladé francouzské víno?
Určitě by mělo stát alespoň sto korun a víc. Každé víno má ale svého zákazníka, tak ani víno pod sto korun nemusí být prohrou. Záleží na tom, kolik člověk za víno utratit chce. Druhá strana věci je, že každý z nás má jiné chutě a to, co někoho uspokojí, jinému chutnat nemusí.

Beaujolais

Nové beaujolais se objevuje na pultech obchodů pravidelně třetí listopadový čtvrtek, je možné ho ochutnat hned od půlnoci v noci na tento čtvrtek. Konzumenti mohou znovu volit mezi dvěma označeními (appellations) - "normálním" beaujolais nouveau a "lepším" a dražším beaujolais-village nouveau.

Většina lahví je určena pro francouzský trh, ale mnoho jich bylo tradičně prodáno do více než stovky států po celém světě. Hlavními odběrateli se v posledních letech stali Japonci, hodně přívrženců si nové beaujolais našlo například i ve Spojených státech či Německu.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.