Lidovky.cz

Michelinská hvězda je úspěch pro celé Česko, říká Paulus

Jídlo

  7:00
Šéfkuchaři Roman Paulus z Alcronu a Oldřich Sahajdák z Degustation Boheme Bourgeoise byli první Češi, kteří minulý rok získali michelinskou hvězdičku. Letos se jim úspěch podařilo zopakovat, když svoji pozici v žebříčku obhájili. Paulus v rozhovoru pro Lidovky.cz říká, že ocenění je pro něj především impuls do nové práce.

Šéfkuchař Roman Paulus foto: MAFRA - Tomáš Krist

Lidovky.cz: Restaurace hotelu Alcron obhájila michelinskou hvězdičku. Jak budete slavit?
Až bude vhodná příležitost, což bude doufám do pár dnů, s kolegy zajdeme na dobrou večeři a popovídáme si. Nejsem ale moc velký příznivec slavení. Vždycky když něco získáte, tak tím skončí epizoda, ale okamžitě nastává další. Ale za hvězdičku jsem rádi a hlavně je skvělé, že nám to dává náboj na dalších dvanáct měsíců se znovu o něco pokusit.

Vyzkoušejte recepty Romana Pauluse:

Nejlepší recepty michelinského šéfkuchaře Romana Pauluse je digitální publikace z ediční řady 101, kterou pro vás připravila redakce Lidových novin.

101 nejlepší recepty

O aplikaci edice 101 LN pro iPady a iPhony se více dozvíte ZDE, ke stažení včetně publikace Nejlepší recepty michelinského kuchaře Romana Pauluse je pak v AppStore.

Lidovky.cz: Má vlastně michelinská hvězdička nějakou reálnou podobu? Dostanete třeba certifikát?
Nikdy jsme nic nedostali.

Lidovky.cz: Takže si ani nemáte co pověsit na stěnu?
To já bych stejně neudělal. Nejhezčí jsou pro mě vzpomínky, ty vám nikdo nevezme. A když se o ně budete trochu starat, tak je to v každém případě něco, co vám už napořád zůstane.

Šéfkuchař Roman Paulus

Lidovky.cz: Co byla letos v Alcronu žhavá novinka? Co jste zavedli nového a mohlo to podle vás zaujmout i hodnotitele?
Novinek bylo hodně, ale myslím si, že je zaujalo něco jiného. Hodnotitelé jsou lidé, kteří opravdu rozumí jídlu. Zajímá je spíš to, jestli je jídlo opravdu správně připraveno. Aby to dávalo smysl a nebyly to nějaké zběsilosti. Důležitá je pro ně i kreativita. Třeba aby po příchodu do restaurace nebylo jasné, že menu je okopírované z nějaké knížky.

Lidovky.cz: Takže myslíte, že oceňují celý koncept restaurace spíš než jedno konkrétní jídlo?
Zajímá je určitě koncept i technická zručnost kuchaře. To jídlo musí být upravené tak, jak má být.

Lidovky.cz: Poznal jste vůbec mezi hosty michelinské hodnotitele? Všiml jste si někoho nápadného?
Ne, vůbec. Říkal jsem si předtím, že u nás snad vůbec nebyli. Někteří hodnotitelé se zpětně prokazují, ale letos se nám nikdo neozval, takže jsem byl trochu nejistý.

Lidovky.cz: Čeká teď Alcron nápor hostů? Chodí hodně lidí po vydání michelinského průvodce?
Nebude to tak velké jako minulý rok, ani tolik telefonátů letos není. Pokud do budoucna nezískáme tři hvězdy, tak se to asi ani opakovat nebude. Ten první rok byl neuvěřitelný, čekám, takový humbuk už asi nezažijeme. Loni to bylo prostě unikátní a fantastické. A byl to hlavně úspěch pro celé Česko. Opravdu si myslím, že tohle gastronomii u nás hodně pomohlo.

Restaurace Alcron v hotelu Radisson Blu Alcron

  • hotel Alcron byl otevřen v roce 1932; jeho investorem, stavitelem a architektem byl Alois Krofta
  • v roce 1948 byl hotel znárodněn a po roce 1990 zrestituován
  • restaurace Alcron se pravidelně umísťuje v TOP 10 žebříčku nejlepších restaurací v průvodci Maurerův výběr Grand Restaurant (v roce 2009 se umístila na 1. místě), je také několikanásobným držitelem ocenění Americké akademie pro pohostinství v New Yorku Five Star Diamond Award
  • šéfkuchařem hotelu je Roman Paulus, držitel titulu Kuchař roku 2009/2010
  • Paulus, který do Alcronu přišel v roce 2008 z pražského hotelu Hilton, kariéru zahájil začátkem 90. let v Rakousku, působil ve známém hotelu Savoy v Londýně a na zaoceánské lodi Queen Elisabeth II.
Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.