Lidovky.cz: Restaurace hotelu Alcron obhájila michelinskou hvězdičku. Jak budete slavit?
Až bude vhodná příležitost, což bude doufám do pár dnů, s kolegy zajdeme na dobrou večeři a popovídáme si. Nejsem ale moc velký příznivec slavení. Vždycky když něco získáte, tak tím skončí epizoda, ale okamžitě nastává další. Ale za hvězdičku jsem rádi a hlavně je skvělé, že nám to dává náboj na dalších dvanáct měsíců se znovu o něco pokusit.
Vyzkoušejte recepty Romana Pauluse:Nejlepší recepty michelinského šéfkuchaře Romana Pauluse je digitální publikace z ediční řady 101, kterou pro vás připravila redakce Lidových novin. O aplikaci edice 101 LN pro iPady a iPhony se více dozvíte ZDE, ke stažení včetně publikace Nejlepší recepty michelinského kuchaře Romana Pauluse je pak v AppStore. |
Lidovky.cz: Má vlastně michelinská hvězdička nějakou reálnou podobu? Dostanete třeba certifikát?
Nikdy jsme nic nedostali.
Lidovky.cz: Takže si ani nemáte co pověsit na stěnu?
To já bych stejně neudělal. Nejhezčí jsou pro mě vzpomínky, ty vám nikdo nevezme. A když se o ně budete trochu starat, tak je to v každém případě něco, co vám už napořád zůstane.
Lidovky.cz: Co byla letos v Alcronu žhavá novinka? Co jste zavedli nového a mohlo to podle vás zaujmout i hodnotitele?
Novinek bylo hodně, ale myslím si, že je zaujalo něco jiného. Hodnotitelé jsou lidé, kteří opravdu rozumí jídlu. Zajímá je spíš to, jestli je jídlo opravdu správně připraveno. Aby to dávalo smysl a nebyly to nějaké zběsilosti. Důležitá je pro ně i kreativita. Třeba aby po příchodu do restaurace nebylo jasné, že menu je okopírované z nějaké knížky.
Lidovky.cz: Takže myslíte, že oceňují celý koncept restaurace spíš než jedno konkrétní jídlo?
Zajímá je určitě koncept i technická zručnost kuchaře. To jídlo musí být upravené tak, jak má být.
Lidovky.cz: Poznal jste vůbec mezi hosty michelinské hodnotitele? Všiml jste si někoho nápadného?
Ne, vůbec. Říkal jsem si předtím, že u nás snad vůbec nebyli. Někteří hodnotitelé se zpětně prokazují, ale letos se nám nikdo neozval, takže jsem byl trochu nejistý.
Lidovky.cz: Čeká teď Alcron nápor hostů? Chodí hodně lidí po vydání michelinského průvodce?
Nebude to tak velké jako minulý rok, ani tolik telefonátů letos není. Pokud do budoucna nezískáme tři hvězdy, tak se to asi ani opakovat nebude. Ten první rok byl neuvěřitelný, čekám, takový humbuk už asi nezažijeme. Loni to bylo prostě unikátní a fantastické. A byl to hlavně úspěch pro celé Česko. Opravdu si myslím, že tohle gastronomii u nás hodně pomohlo.
Restaurace Alcron v hotelu Radisson Blu Alcron
|