Neděle 26. ledna 2020svátek má Zora 0 °C zataženo Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Chytáky na jídelním lístku. Jak se neztrapnit v restauraci?

Vybírání z jídelního lístku | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Vybírání z jídelního lístku | foto: Shutterstock

Představte si, že přijdete do restaurace a obsluha vám k večeři doporučí filírovaná kachní prsa s gratinovanou zeleninou a pošírovanými knedlíčky. Jako zákusek vychválí soufflé s klevelou a na závěr večera přinese digestiv. Jsou pro vás gastronomické výrazy španělskou vesnicí a stydíte se, když se máte zeptat číšníka? Server Lidovky.cz přináší první díl seriálu o překážkách, které vás čekají v restauracích.

Pokud se v gastronomické hatmatilce nevyznáte a musíte se ptát číšníka na každou druhou položku na jídelním lístku, jistě to není příjemný pocit. Ne vždy by měl být ale zahanben host. Často je vina na druhé straně a chybují především restaurace.

"Jídelní lístek by měl být aspoň elementárně srozumitelný. V každém oboru existuje profesní řeč a když se celý život pohybujete v takovém prostředí, snadno můžete u psaní jídelního lístku zapomenout na to, že tomu lidé nerozumějí," vysvětluje šéfkuchař Roman Paulus z restaurace pražského hotelu Alcron.

Seriál "Jak se neztrapnit v restauraci":

Pouští muž ženu první ve dveřích do restaurace? Jaké víno si objednat ke steaku z tuňáka? Jak se správně vyslovuje slovo "ratatouille" a co to je? Jaké vysoké spropitné dávat číšníkům? Server Lidovky.cz přináší seriál o tom, jak se vyhnout trapasům v restauracích. Přečtěte si první díl o gastronomických termínech.

A co dělat, když už se vás číšník třikrát přišel zeptat na objednávku, ale vy si pořád ještě nejste jistí, co vám po objednání vlastně přinesou na talíři? Seberte odvahu a s obsluhou se poraďte. "Není vůbec trapné, když host něčemu nerozumí a zeptá se. Ostuda je spíš to, když se host zeptá a obsluha mu to není schopná vysvětlit," shrnuje Paulus.

Co za pojmy byste měli znát?

  • Al dente – na skus. Výraz pro označení stavu těstovin, které jsou uvařené, ale ne úplně měkké.

  • Anna brambory – příloha označující brambory dušené na másle.

  • Annette brambory – obdobná úprava brambor jako anna brambory, podávané jsou s nasekanou cibulkou a sýrem.

  • Antipasti – předkrmy (antipasti se skládá z potravin typických pro Středomoří, často jsou to houby, olivy, šunka, chřest aj.).

  • Aperitiv – alkohol podávaný před jídlem, připraví žaludek na trávení a vyvolává hlad.

  • Blanšírování – úprava zeleniny, kdy se krátce spaří ve vroucí vodě a ihned vloží do ledové vody.

  • Bridírování – ovazování ryb při tepelné úpravě tak, aby neztratily tvar.

  • Býčí srdce – druh rajčat

  • Couvert [kuvert] – poplatek za stolování, pečivo, dochucovadla aj.

  • Digestiv – alkohol podávaný po jídle, aby ulehčil trávení.

  • Dranžírování – porcování masa

  • Filírování – krájení na plátky

  • Flambování – opalování pokrmů aromatizovaných alkoholem. Provádí se jako konečná fáze úpravy jídla.

  • Frapování – ochlazování sklenic ledem. Do sklenice se vloží kousek ledu a krouživým pohybem se rozpohybuje tak, aby se sklenice pomalu ochladila.

  • Gratinování – zapékání jídla s omáčkou nebo se sýrem.

  • Klevela – teplá ovocná omáčka

  • Mousse – lehká pěna (sladká – třeba čokoládová, slaná – třeba sýrová).

  • Pont neuf [pont nef] – příloha. Brambory nakrájené na silné hranolky s jednou stranou klenutou. Servírují se na mase jako most.

  • Pošírování – způsob úpravy jídle v horké (ne vařící) vodě. Upravují se tak třeba vejce nebo knedlíčky.

  • Sorbet – ledová ovocná šťáva či lehká ovocná zmrzlina

  • Soufflé [suflé] – nadýchaný nákyp, nejčastěji z ochucených našlehaných bílků

  • Šámbrování – nahřívání sklenic a pomalé oteplování nápojů

Premium

Pošťák, který vůbec nezvoní. U balíčků z Číny totiž nemusí

Pošta z Číny, ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Lidé si objednávají z čínských e-shopů zboží s bezplatnou dopravou a diví se, že nedostanou balíček do ruky. Pošta má...

Premium

Tři roky od věznění v garáži. Daniel dnes pracuje a stará se o miminko

Daniel Příhoda, jehož v roce 2016 věznil s jeho tehdejší přítelkyní Zdeněk... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Daniela před několika lety unesl vyšinutý Zdeněk Hryščenko. I s jeho kamarádkou Janou. Věznil je několik dní ve...

Premium

Pohádky na odpis: kterým hrozí zákazy a cenzura kvůli korektnosti

Jiří Korn v pohádce Honza málem králem (1977) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Zahrajme si na prognostiky. Magazín DNES se zamýšlí nad tím, které nejoblíbenější české vánoční pohádky začnou vadit a...

Nejlepší příběhy píše sám život. Tyto deníčky u vás v loňském roce zabodovaly
Nejlepší příběhy píše sám život. Tyto deníčky u vás v loňském roce zabodovaly

Deníčky jsou již neodmyslitelnou součástí eMimina. Z každého měsíce roku 2019 jsme vybrali jeden z mnoha příběhů, který vás chytl za srdce.