Lidovky.cz

Do zálivek i koláčů. Zkuste použít jablečný cider i na vaření

Jídlo

  6:51
Osvěžení v horkých letních dnech a konkurence piva i vína. Kvašený jablečný nápoj cider je čím dál tím oblíbenější. Zkuste ho využít i v teplé a studené kuchyni. Že nevíte jak? Můžete ho použít do zálivek, či ho přidat do jablečného koláče. Nechte se inspirovat.

Cibulový quiche s ciderem a ředkvičkovými listy foto: K.H. Prager

Salát s mrkví a karamelizovanými ořechy 

  • balení polníčku
  • 2 střední mrkve
  • 1 menší jablko
  • hrst vlašských ořechů

Na zálivku: 

  • javorový sirup
  • zázvor
  • jablečný ocet
  • cidre 
  • olej z vlašských ořechů

Postup: Omyjte polníček,  dobře ho osušte a dejte do mísy, mrkev nastrouhejte na hrubo, jablko na krájejte na tenké plátky a vše v míse promíchejte. Mrkev nastrouhejte na hrubo, jablko na krájejte na tenké plátky a vše v míse promíchejte Ořechy promíchejte se lžící javorového sirupu a lžičkou cidre, vhoďte na rozpálenou pánev a nechte opéct a poté nechte lehce vychladnout Na zálivku smíchejte javorový sirup, cidre a jablečný ocet, pomalu při šlehání přilejte olej a na závěr vmíchejte na jemno nastrouhaný zázvor a dochuťte solí. 

Vlašské ořechy

Cibulový quiche s ciderem a ředkvičkovými listy

  • 1 balení lístkového těsta
  • 3 bílé cibule (střední)
  • 2 červené (střední)
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 150ml cider
  • cca 6 lžic sojové smetany
  • ředkvičkové listky

Postup: Listové těsto dejte do formy a lehce ho na 180° předpečte (cca 4 min.), jen aby se “zatáhlo” Cibule nakrájejte na tenké plátky, promíchejte se solí a cukrem a nechte 3- 5 minut odležet. Cibule pustí vodu, kterou slijte Na pánvi rozpalte olivový olej, vhoďte cibuli a nechte na mírném plameni dokud lehce nezezlátne. Podlijte cidre a nechte dusit dokud se cidre nevypaří. Přesuňte směs do formy s těstem, zalijte sojovou smetanou Na 180° pečte dokud se smetana nezapeče a nevytvoří krustu (cca 30-35 minut, záleží na typu trouby) Z ředkviček oberte lístky, nasekejte je. Vyndejte koláč z trouby, nechte ho lehce vychladnout a posypte ho ředkvičkovými lístky. 

Koláč s jablky

Koláč s jablky 

  • 250 gramů hladké mouky 
  • ½ balení kypřícího prášku
  • 125 gr cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 gr tuku na pečení
  • 2 lžíce studené vody 
  • 800 g jablek 
  • 400 ml jablečné šťávy 
  • 350 ml cideru 
  • 2 vanilkové pudingy 
  • 6 lžic cukru 300 – 400 ml šlehačky
  • mletá skořice 

Postup: Z ingrediencí zpracujte těsto. Můžete přidat trochu mouky nebo vody, pokud je to potřeba. Po zpracování těsto zabalte do plastové fólie a nechte odpočívat v lednici asi 30 minut. Mezitím oloupejte jablka, zbavte je jadřince a nahrubo nakrájejte. Až se těsto uleží, rozprostřete ho do vymaštěné dortové formy a vytvarujte asi tak pět centimetrů vysoké okraje. Nakrájená jablka na těsto volně rozložte. Dalším bodem je příprava pudingu, kde ale místo mléka použijeme cider a jablečnou šťávu (mošt nebo stoprocentní džus). 

Chcete si vyrobit cider? Není to tak snadné

Rozmíchejte několik lžic cideru a moštu s pudingovým práškem a zbytek tekutin přiveďte v hrnci k varu. Až se začne obsah vařit, vlijte do něj zvlášť rozmíchaný puding a znovu přiveďte k varu. Až se směs začne znovu vařit, je puding hotový a můžete s ním přelít jablka ve formě. Koláč pak pečte asi 60 minut na 180 – 200 stupňů. Těsto by mělo být lehce nazlátlé a puding na dotek pružný. Nejlépe koláč chutná uleželý přes noc, před servírováním na něj rozetřete ušlehanou smetanu posypanou tlustou vrstvou skořice.

Autor:
Témata: cider, Koláč, jablko
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.