Lidovky.cz

Jarní mlsání. Jak připravit velikonoční nádivku?

Jídlo

  6:25
Velikonoce jsou skoro za dveřmi a doma na stole by neměla vedle mazance a beránka chybět ani velikonoční nádivka. Nechte se inspirovat.

Velikonoční nádivka foto: Martina Schmidtová

Velikonoční nádivka

  • 8 rohlíků (nejlépe pár dní uleželých)
  • 0,5 l mléka
  • 5 vajec syrových a 4 vejce uvařené natvrdo
  • 150 g slaniny nebo jiné oblíbené uzeniny
  • jarní cibulka (asi 3ks i se zelenými výhonky)
  • 80 g másla
  • 250g čerstvého špenátu
  • 70 g libovolných jarních bylinek (listy kopřivy, listy pampelišky, sedmikrásky, popenec, medvědí česnek apod..)
  • petrželová nať
  • sůl, pepř, muškátový oříšek
  • dle chuti můžete přidat i nakrájenou červenou papriku

Rohlíky nakrájejte, zalijte vlažným mlékem a nechejte chvíli odstát. Mezitím si na pánvi rozpusťte máslo a osmahněte na něm slaninu, cibulku, papriku a petrželovou nať.

Ve velkém hrnci si poduste bylinky a špenát (do hrnce dejte kousek másla, přidejte omytý špenát s bylinkami, zamíchejte a pár minut poduste). Po vychladnutí směs špenátu a bylinek nasekejte sekáčkem.

Všechny přísady postupně přidávejte k rohlíkům (kromě syrových vajec, ty si vyšlehejte zvlášť do žloutkové pěny a do sněhu z bílků, a až nakonec opatrně vmíchejte do směsi). Směs osolte, dochuťte pepřem a špetkou muškátového oříšku, a dejte do připravených (máslem vymazaných) zapékacích keramických pekáčů. Pečte v troubě předehřáté asi na 180°C přibližně hodinu. Podávejte studené či teplé.

Ve velkém hrnci si poduste bylinky a špenát (do hrnce dejte kousek másla,...
Velikonoční nádivka

Recept pro KitchenAid.cz připravila Martina Schmidtová z blogu tinajedoma

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.