Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Vaječný koňak

Česko

Jestli chcete být děsně cool s výběrem vánočních dárků, zkuste připravit něco ve vlastní kuchyni.

Je to nenákladné, hezké, milé, docela oblíbené, ale hlavně zaručeně originální. Zkuste třeba vaječný koňak!

1. Nejdřív si připravte lahev. Do čisté půllitrové lahve nalijte vroucí vodu a nechte 10 minut stát. Totéž proveďte s víčkem.

Vodu vylijte, nechte lahev okapat a částečně vychladnout.

2. Žloutky s cukrem rozmíchejte metličkou na hladkou kaši. Přilijte smetanu a alkohol, krátce promíchejte (ochutnávejte vždy čistou lžičkou) a přelijte do vychladlé lahve. Dobře zavřete a uložte na tři týdny do lednice, nenechte stát při pokojové teplotě.

3. Před podáváním zvlášť ušlehejte bílky, zvlášť šlehačku a pak vše i s koňakem smíchejte ve velké míse dohromady. Rozlijte do skleniček, podávejte s ledem a špetkou čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku. Ideální je, když si při příležitosti otevření předvánočního vaječného koňaku pozvete domů menší společnost a pokusíte se upéct dva až tři druhy cukroví.

TIP: Jak jsem řekla, tenhle koňak musí aspoň tři týdny zrát v lednici, takže pokud ho chcete darovat k Vánocům nebo ho mít na vlastním vánočním stole, pusťte se do výroby už tento víkend. Nebojte se, koňak se díky alkoholu nezkazí, přestože jsou v něm obsaženy syrové žloutky a šlehačka.

nicméně víc než trocha obezřetnosti nemůže být v tomto případě na škodu, a tak se při výrobě chovejte sterilně a alkoholem nešetřete.

Na 1 lahev o objemu 500 ml + něco na ochutnávání 3-4 žloutky, 80 g moučkového cukru 1 kelímek smetany ke šlehání (250 ml) 250 ml bourbonu (např. Jim Beam) 2 lžíce tmavého karibského rumu (nemáte-li, přidejte ještě bourbon) 2 lžíce brandy nebo koňaku (totéž co bylo řečeno u rumu) Po odležení navíc k podávání: 3-4 bílky (tou dobou pochopitelně jiné než z původních vajec) 100 ml smetany ke šlehání muškátový oříšek