Je to nenákladné, hezké, milé, docela oblíbené, ale hlavně zaručeně originální. Zkuste třeba vaječný koňak!
1. Nejdřív si připravte lahev. Do čisté půllitrové lahve nalijte vroucí vodu a nechte 10 minut stát. Totéž proveďte s víčkem.
Vodu vylijte, nechte lahev okapat a částečně vychladnout.
2. Žloutky s cukrem rozmíchejte metličkou na hladkou kaši. Přilijte smetanu a alkohol, krátce promíchejte (ochutnávejte vždy čistou lžičkou) a přelijte do vychladlé lahve. Dobře zavřete a uložte na tři týdny do lednice, nenechte stát při pokojové teplotě.
3. Před podáváním zvlášť ušlehejte bílky, zvlášť šlehačku a pak vše i s koňakem smíchejte ve velké míse dohromady. Rozlijte do skleniček, podávejte s ledem a špetkou čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku. Ideální je, když si při příležitosti otevření předvánočního vaječného koňaku pozvete domů menší společnost a pokusíte se upéct dva až tři druhy cukroví.
TIP: Jak jsem řekla, tenhle koňak musí aspoň tři týdny zrát v lednici, takže pokud ho chcete darovat k Vánocům nebo ho mít na vlastním vánočním stole, pusťte se do výroby už tento víkend. Nebojte se, koňak se díky alkoholu nezkazí, přestože jsou v něm obsaženy syrové žloutky a šlehačka.
nicméně víc než trocha obezřetnosti nemůže být v tomto případě na škodu, a tak se při výrobě chovejte sterilně a alkoholem nešetřete.
Na 1 lahev o objemu 500 ml + něco na ochutnávání 3-4 žloutky, 80 g moučkového cukru 1 kelímek smetany ke šlehání (250 ml) 250 ml bourbonu (např. Jim Beam) 2 lžíce tmavého karibského rumu (nemáte-li, přidejte ještě bourbon) 2 lžíce brandy nebo koňaku (totéž co bylo řečeno u rumu) Po odležení navíc k podávání: 3-4 bílky (tou dobou pochopitelně jiné než z původních vajec) 100 ml smetany ke šlehání muškátový oříšek