25. října 2016 21:50, aktualizováno 26. 10 7:38 Lidovky.cz > Zprávy > Domov

Čína ocenila české prohlášení o loajálnosti. ‚Doufáme, že příslušné země dodrží své sliby‘

Český prezident Miloš Zeman se na terase Strahovského kláštera rozloučil se... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Český prezident Miloš Zeman se na terase Strahovského kláštera rozloučil se... | foto:  Dan Materna, MAFRA
PEKING Čína vzala na vědomí prohlášení vrcholných ústavních činitelů České republiky z minulého týdne o vztazích s Pekingem. Čína si cení závazků, které z toho vyplývají, a čeká, že čeká, že země dodrží své sliby.

Podle serveru China.org to v úterý prohlásil mluvčí čínského ministerstva zahraničí Lu Kchang na pravidelné tiskové konferenci.

Lu tak reagoval na prohlášení českého prezidenta, předsedů obou komor parlamentu a premiéra, kteří se společně distancovali od návštěvy tibetského duchovního vůdce dalajlamy v Česku. Konkrétně reagovali na dalajlamovo setkání s některými politiky, včetně členů vlády a parlamentu.

Podobného ujištění se Číně dostalo i ze Slovenska, kde se s dalajlamou sešel tamější prezident Andrej Kiska.

V Praze se dalajlama minulý týden sešel s ministrem kultury Danielem Hermanem a s některými členy Poslanecké sněmovny a Senátu.

„Čína doufá, že příslušné země budou dodržovat politiku jedné Číny a opatrně zacházet s otázkami týkajícími se Tibetu, aby byl zajištěn zdravý vývoj bilaterálních vztahů,“ prohlásil Lu. Doplnil, že „Čína se rozhodně staví proti jakýmkoli formám kontaktu mezi činiteli jakékoli země a 14. dalajlamou“.

„Čína vzala na vědomí společné prohlášení vydané českým prezidentem, premiérem a oběma parlamentními předsedy, které zdůraznilo, že (tato) země EU respektuje svrchovanost a územní celistvost Číny, uznává Tibet jako součást Číny a že individuální chování některých českých politiků nepředstavuje změnu oficiální politiky České republiky,“ pokračoval Lu.

„Čína si cení takovýchto závazků a doufá, že příslušné země dodrží své sliby, dodrží politiku jedné Číny, plně pochopí a budou respektovat základní zájmy a hluboké obavy Číny a budou se zabývat s opatrností otázkami souvisejícími s Tibetem s cílem zajistit zdravý a stabilní rozvoj bilaterálních vztahů,“ upozornil rovněž čínský mluvčí.

Prezident Miloš Zeman, šéfové obou komor parlamentu Milan Štěch a Jan Hamáček a premiér Bohuslav Sobotka ve svém prohlášení zdůraznili, že Česko „při naplňování své dlouhodobé politiky vůči Čínské lidové republice vychází z principů strategického partnerství mezi oběma zeměmi a ze vzájemného respektu ke svrchovanosti a územní celistvosti Čínské lidové republiky, jejíž je Tibet součástí“. Stručný dokument rovněž obsahuje ujištění, že „osobní aktivity některých českých politiků nejsou výrazem změny oficiální politiky České republiky“.

Na Slovensku premiér Robert Fico za setkání s dalajlamou kritizoval prezidenta Kisku. Slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák jménem slovenské vlády pak svého čínského kolegu mimo jiné ubezpečil, že slovenská vláda nikdy neměla a nebude mít oficiální kontakty s takzvanou tibetskou exilovou vládou či parlamentem.

Peking pokládá 80letého dalajlamu, který je držitelem Nobelovy ceny za mír, za separatistu prosazujícího nezávislost Tibetu. Tuto oblast čínská armáda obsadila v roce 1950.