17. prosince 2013 6:00 Lidovky.cz > Zprávy > Design

Dům v Mnichovicích: jedenáct metrů
dlouhé okno a nerušený výhled

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 2Diskuse
Kompaktní dřevěný dům je umístěn v nejvyšším bodě zahrady, a poskytuje tak obyvatelům domu daleké výhledy do krajiny  | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Kompaktní dřevěný dům je umístěn v nejvyšším bodě zahrady, a poskytuje tak obyvatelům domu daleké výhledy do krajiny | foto: Tomáš Balej
Minulý týden jsme navštívili ordinaci s bytem v Jablonném nad Orlicí. Totéž před pár lety učinil mladý manželský pár a výsledek na ně zapůsobil tak mocně, že stejné autory z Atelieru K2 požádali o návrh vlastního rodinného domu v Mnichovicích u Prahy

Zadání bylo jednoduché: manželé chtěli kompaktní nízkoenergetickou dřevostavbu pro čtyři až pět osob. Pozemek na mírném jižním svahu se nacházel na okraji obce Mnichovice (jen pro zajímavost, zhruba kilometr vzdušnou čarou odtud se nachází jiný pozoruhodný rodinný dům, o němž jsme v této rubrice už také psali – článek si můžete přečíst ZDE).

Výsledkem se stal dvoupodlažní nepodsklepený dům o půdorysném rozměru 11 krát 8 metrů se dvěma samostatnými kvádrovými boxy, které jsou k hlavnímu objemu přisazeny. Jeden představuje venkovní kryté zádveří na severozápadní straně domu a druhý, větší, terasu na jižní straně přístupnou z druhého patra.

Le Corbusier a Adolf Loos

Vnitřní uspořádání domu dosti kontrastuje s jednoduchostí viditelnou zvenku. Ve 20. století vznikly v zásadě dva radikální koncepty prostorového uspořádání budov. Prvním je plan libre (neboli volný, otevřený plán) prosazovaný Le Corbusierem. Jde o systém, kdy nosnou konstrukci tvoří sloupy, takže skutečné vnitřní dělení je nenosné, a tedy značně flexibilní. Druhým je tzv. Raumplan (prostorový plán) Adolfa Loose, jehož vynikající – a veřejně přístupnou – ukázkou je Müllerova vila v pražských Střešovicích. Je to takové uspořádání, kdy jednotlivé místnosti mají odlišné výšky podle svých skutečných potřeb a jsou do sebe umně poskládány tak, že tvoří z venku nenápadný, kompaktní celek. Uvnitř se rozehrává prostorově nesmírně bohatý zážitek.

A právě tímto postupem se inspirovali architekti z ateliéru K2 při řešení vnitřního členění domu. Venkovní zádveří s historickou zahradní lavičkou umístili na sluncem vyhřívanou jihozápadní stranu, takže může sloužit i jako příjemné posezení. Odtud se vstupuje do vnitřního zádveří a dále do půdorysně malé, ale prostorově dosti bohaté haly. Jde o dvoupodlažní prostor, který se otvírá vzhůru, a má tak dostatek přirozeného světla. Z něj můžete po třech schodech sestoupit do chodby s oknem ve fasádě.

Dvoupodlažní vstupní hala.

Z jižní strany chodby se vstupuje do všech tří ložnic – dvou dětských a rodičovské. Ze všech vedou dveře přímo na zahradu, kde majitelé plánují vysadit ovocný sad. Ze severní strany chodby se vstupuje do technické místnosti, koupelny a na toaletu.

Zatočené schody vedoucí do patra se objednavatelům ze začátku příliš nepozdávaly, ale nechali se přesvědčit a dnes nelitují. Jakmile se ocitnete nahoře, máte pocit, že jste v jiném domě: z efektivně uspořádaného přízemí vstoupíte do prostorné místnosti, která se otevírá do krajiny. Nad střechami sousedních domů vidíte vzdálený přírodní horizont. Najednou rozumíte rozhodnutí umístit dům do nejvyšší části pozemku, ačkoli je to největší možná vzdálenost od vstupních vrat. To, co se ještě před pár minutami zdálo jako značně nepraktické řešení, získává smysl.

Dlouhé horizontální okno pokrývá celých jedenáct metrů jižní fasády, a ještě zabíhá za oba rohy. Pocit otevřenosti do krajiny ještě umocňuje to, že v rozích není umístěna nosná konstrukce ani v podobě subtilního sloupku, a také nízké umístění parapetu: od podlahy ho dělí jen 60 centimetrů. Prostor mezi oknem a podlahou je obsazen namíru vyrobenou podélnou skříní, na které je možné i sedět.

Průhled z pracovny do obytné části.

Na severní straně patra najdeme ještě pracovnu, druhou toaletu a záliv kuchyně, která je opticky propojena skrze vstupní halu s prostorem zádveří. Díváte se do krajiny a najednou vás napadne: jak to, že výhled nenarušuje předsazená terasa s plným zábradlím, která se nalézá před domem?

Na terasu po schodech

Vysvětlení je jednoduché: terasa je umístěna na samostatné základové desce a s domem je propojena pouze volně. Má to svoji logiku: jak terasa, tak dům mají značně odlišnou váhu a jejich pevnější spojení by v budoucnu mohlo způsobit řadu problémů. Ještě zajímavější ale je, že na ni musíte sestoupit po třech schodech. K na první pohled nelogickému a komplikovanému rozhodnutí vedla právě snaha, aby terasa nezakrývala výhled z domu. Zábradlí je proto sníženo na úroveň vnitřního parapetu. Podlahu terasy tvoří kovový rošt, jímž mohou dolů dobře propadávat nečistoty a sníh, a navíc propouští přece jen nějaké světlo do dvou pokojů, které se nacházejí pod ním.

Obytný prostor v patře je rozdělen na dvě části. Větší jídelnu propojenou s kuchyní a menší odpočinkový prostor. Dělí je stěna z dřevěných panelů o tloušťce pouhých 8 centimetrů. „Pouhých“ proto, že se jedná o jediný nosný prvek v patře uvnitř dispozice. Zdá se to neuvěřitelné, ale panelový systém opravdu prokazuje překvapivou tuhost a dokázal si poradit i se slušnou konzolou nad horizontálním oknem. Systém, který si zde architekti vyzkoušeli poprvé, je příjemně překvapil – jak svou přesností, nosností, tak finální kvalitou povrchů. Dům tedy není dřevěný pouze zvenku, kde modřínové dřevo na fasádě bude postupně šednout až černat, ale především zevnitř.

FAKTA

Autoři: Jiří Poláček, Václav Škarda, Ateliér K2

Spolupráce: Tomáš Balej

www.atelierk2.cz

Hlavní dodavatel: Tesařství Biskup

Projekt: 2010

Realizace: 2011–2013

Zastavěná plocha: 110 metrů čtverečních

Přestože k návrhu nedělali prováděcí projekt, ale pouze studii, je díky pečlivému dozoru majitelů a jejich snaze neodchýlit se od studie výsledek precizní. K úplné spokojenosti tak majitelům chybí dokončit zahradní domek s garáží, který bude částečně zahrnut svahem. A také vysadit ovocný sad.


Adam Gebrian, Lidové noviny
  • 2Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.