Cesta k těžké otravě, končící v řadě případů smrtí nebo oslepnutím, je krátká. Stačí pár panáků jedovatého alkoholu. Mezi otrávenými jsou muži i ženy, mladí lidé i senioři. Podle informací z nemocnic, kde se o pacienty po otravě metanolem starají, nejsou mezi otrávenými bezdomovci. Spíše jde o lidi z chudších poměrů.
Kde alkohol zabíjel: |
"Nejedná se o žádné ochmelky, máme tady i pacienta, který se napil na návštěvě," popsal lékař havířovské nemocnice Jaroslav Lux.
Motorest v Oseku
Otravou jedovatým metanolem jsou ohroženy především sociálně slabší skupiny obyvatel, které si kupovali alkohol pochybného původu. K alkoholu se pravděpodobně dostali ve večerkách, hospodách a barech, kde prodávají to nejlevnější pití.
Pátrání po otráveném alkoholu7. září Policisté společně s hygieniky našli zdroj nekvalitního alkoholu a podezřelý nápoj zajistili. 9. září V souvislosti s otravou několika lidí metylalkoholem policie obvinila šestatřicetiletého muže z Havířova na Karvinsku. 10. září Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že dá zkontrolovat kvůli metylalkoholu jídelny a restaurace v celé České republice. - Likérka Drak z Chvalčova na Kroměřížsku popřela, že by od ní pocházely lihoviny s metylalkoholem. Likérka byla jako výrobce uvedena na šestilitrových barelech s alkoholem, které v Příbrami zabavila policie. |
Zatím nejmladší oběť metanolu, jednadvacetiletá žena původem z Přerova žila na okraji společnosti. Byla nalezená mrtvá v ubytovně v Oseku nad Bečvou. Zatím není známo, kde pančovaný alkohol koupila a vypila. Místostarosta obce Karel Klimeš serveru Lidovky.cz potvrdil, že zemřela v motorestu Osečanka. "Dívka měla v motorestu dlouhodobě pronajatý samostatný pokoj a bydlela tam už minimálně třičtvrtě roku."
Holky už vědí kam jít
V podnicích se špatnou pověstí a prodejem levného alkoholu nařídilo ministerstvo zdravotnictví kontroly.
"Jsou kontrolována zařízení, která mají horší pověst. Ony ty naše holky kontrolorky, které se v terénu pohybují, už vědí kam jít. Oběti, které většinou byly z nižších příjmových skupin, si kupovaly alkohol proto, že je nejlevnější," řekl serveru Lidovky.cz náměstek ředitelky Zlínské hygienické stanice Pavel Kopl.
ČTĚTE VÍCE: |
Jeho slova potvrdili i v Moravskoslezském kraji. Podle hygieniků není ani možné kontrolovat plošně všechny restaurace, na to nemají hygienické stanice kapacitu. "A není k tomu ani důvod. Celá věc se týká sociálně slabších, kteří se nechodí stravovat do vybraných restaurací. Vytipovali jsme na základě zkušeností a znalosti prostředí malé pivnice, bary, herny, kde by bylo možné očekávat nějaké potíže," vysvětlil pro server Lidovky.cz hygienik Roman Letošník.