Na konci loňska se zdálo, že stravovací podniky nasadily trend mírnějšího růstu cen jídel a nápojů. Jenže pak přišel leden a celé první letošní čtvrtletí a všechno je jinak. V hospodách, barech i kavárnách si už zase výrazněji připlácíme. O poznání víc, než o kolik roste v celém Česku inflace, počítaná statistickým úřadem z tisíců položek zboží a služeb.
Guláš k obědu podražil za posledních pět let podle dat poskytovatele pokladních systémů firmy Dotykačka z průměrné stovky na 160 korun, polední svíčková podobným tempem na 180 korun v průměru. A obojí večer ještě na víc než 200 korun. K tomu pivo za padesát i víc.
Ceny nahoru, tržby dolů
V březnu meziročně vzrostl průměr cen Dotykačkou evidovaných padesáti nejprodávanějších jídel a nápojů napříč celou gastronomií o víc než 8 procent (za celé čtvrtletí o 8 procent). Přitom položky celého spotřebního koše Českého statistického úřadu podražily v průměru v březnu meziročně o 2 procenta. Podnikům ale navzdory zdražování klesají tržby.
Nutné zvýšení cen lidé z gastro oboru vysvětlují souběhem hned několika nepříznivých vlivů.