„Situace v hlavním městě je opravdu špatná. Praha má, co se týče nepoctivosti v restauracích, dlouhodobě nejhorší výsledky z celé republiky. Problémy má více než polovina zdejších kontrolovaných podniků. Ve zbytku republiky je nekvalitních podniků asi třicet procent,“ popisuje situaci v hlavním městě mluvčí ČOI Marek Ženkl.
Akce inspekce začne prvního ledna a pokračovat bude po celou dobu českého předsednictví, tedy půl roku. Nepůjde o několik velkých zátahů, ale o menší přepadové kontroly rozprostřené do celého období českého předsednictví. Inspekce povolá i posily. Do Prahy stáhne některé své zaměstnance z jiných krajů. Podobně jako to udělala při nedávném zátahu na vietnamskou tržnici SAPA v pražské Libuši. „Do Prahy stáhneme některé své pracovníky odjinud, ale činnost v jiných krajích neomezíme,“ slibuje mluvčí.
A jaké restaurace inspektoři navštíví? To jejich nadřízení z logických důvodů nechtějí prozradit, ale pražským restauracím přesto vzkazují: „Určitě se zaměříme na podniky, které měly při posledních kontrolách problémy. Podíváme se, jestli je odstranily. Dále proběhne namátková kontrola a inspekce na základě podnětu spotřebitelů.“
Kontroloři se budou podle Ženkla objevovat především tam, kde bude zvýšený pohyb zahraničních hostů. „Chceme, aby nad sebou viděli bič. Musí mít pocit, že je může kdokoliv kdykoliv zkontrolovat. Jedině tak je odradíme od nepoctivosti,“ prohlašuje na adresu restauratérů, taxikářů a zaměstnanců směnáren mluvčí ČOI Ženkl.
Podobně rozsáhlé akce podniká inspekce vždy v době konání mimořádných podniků, při nichž do Prahy přijíždí větší počet lidí.
Akce inspekce začne prvního ledna a pokračovat bude po celou dobu českého předsednictví, tedy půl roku. Nepůjde o několik velkých zátahů, ale o menší přepadové kontroly rozprostřené do celého období českého předsednictví. Inspekce povolá i posily. Do Prahy stáhne některé své zaměstnance z jiných krajů. Podobně jako to udělala při nedávném zátahu na vietnamskou tržnici SAPA v pražské Libuši. „Do Prahy stáhneme některé své pracovníky odjinud, ale činnost v jiných krajích neomezíme,“ slibuje mluvčí.
A jaké restaurace inspektoři navštíví? To jejich nadřízení z logických důvodů nechtějí prozradit, ale pražským restauracím přesto vzkazují: „Určitě se zaměříme na podniky, které měly při posledních kontrolách problémy. Podíváme se, jestli je odstranily. Dále proběhne namátková kontrola a inspekce na základě podnětu spotřebitelů.“
Kontroloři se budou podle Ženkla objevovat především tam, kde bude zvýšený pohyb zahraničních hostů. „Chceme, aby nad sebou viděli bič. Musí mít pocit, že je může kdokoliv kdykoliv zkontrolovat. Jedině tak je odradíme od nepoctivosti,“ prohlašuje na adresu restauratérů, taxikářů a zaměstnanců směnáren mluvčí ČOI Ženkl.
Podobně rozsáhlé akce podniká inspekce vždy v době konání mimořádných podniků, při nichž do Prahy přijíždí větší počet lidí.