Na své straně měl znalecký posudek, podle kterého je hladina do 0,2 promile neprůkazná, protože tu může mít v krvi i abstinent, objeví se třeba v důsledku trávení oběda. Promile mezi 0,31 a 0,49 podle znalce, s nímž se soud ztotožnil, dokazují, že člověk pil, ale nemělo by ho to nijak ovlivnit při výkonu povolání. Hodnota 0,2 promile odpovídá u průměrně velkého muže jednomu dvanáctistupňovému pivu, 0,49 promile pak dvěma.
Nulová tolerance
Ve velkých firmách panuje nulová tolerance k alkoholu. Proto se obávají, aby rozhodnutí nezapůsobilo jako nebezpečný precedent.
„Paradoxní je, že kdyby naměřili 0,32 promile řidiči, vedlo by to k nejvážnějším sankcím včetně zákazu činnosti. Názor, jejž teď vyslovily soudy, fakticky vede ke schvalování toho, aby určitá míra ovlivnění alkoholem na pracovišti byla tolerována,“ diví se expertka na pracovní právo Nataša Randlová.
Přidává se k ní i Výzkumný ústav bezpečnosti. Jeho ředitel Stanislav Malý má za to, že vypitá sklenička v práci představuje zásadní riziko pro lidi, stroje i výrobu.
Naopak odbory se staví vůči riziku, že si Češi verdikt vyloží jako výzvu k mírnému pracovnímu popíjení, rezervovaně. „Jedná se o rozhodnutí v konkrétním případě. Nemůžeme z něj vyvozovat všeobecnou platnost,“ sdělil Vít Samek, místopředseda Československé konfederace odborových svazů.
Současně ovšem platí, že se objevují případy, kdy zaměstnavatelé měření promile využívají k tomu, aby snížili stavy, aniž by museli vyplácet odstupné. Například když přijde kontrolor s testerem těsně poté, kdy si kolegové připili na svatbu či narozeniny.