20. října 2016 12:41 Lidovky.cz > Zprávy > Domov

Nevládní organizace kritizují prohlášení o dalajlamovi: Znevažuje zahraniční politiku

Tibetský duchovní vůdce dalajlama byl uvítán na Hradčanském náměstí v Praze. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Tibetský duchovní vůdce dalajlama byl uvítán na Hradčanském náměstí v Praze. | foto: ČTK
PRAHA Představitelé státu mohou svou servilitou v úterním prohlášení ke vztahům s Čínou přispět spíš ke znevážení české zahraniční politiky než k jejímu upevnění. Ve společném vyjádření to ve čtvrtek uvedlo 15 českých nevládních organizací. Reagovaly tak na vyjádření zveřejněné po schůzkách některých politiků s tibetským duchovním dalajlamou, ve kterém prezident, premiér a předsedové komor Parlamentu vyzdvihovali vztahy s Čínou.

Nevládní organizace ve svém stanovisku napsaly, že prohlášení vrcholných představitelů přijaly s obavami. „ČR je suverénní demokratickou zemí, která je schopna si určovat zahraniční politiku sama,“ stojí v stanovisku, pod kterým jsou podepsány například organizace Amnesty International, Asociace pro mezinárodní otázky, Centrum pro studium demokracie a kultury, CEVRO, Člověk v tísni či Forum 2000.

Prohlášení, které podepsali prezident Miloš Zeman, předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD), předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), vyvolalo kritiku především u pravicové opozice. Ústavní činitelé v něm zdůrazňovali, že schůzky politiků s dalajlamou by se neměly považovat za výraz změny oficiální politiky Česka k Číně. Vztahy zemí označili za přínosné a užitečné.

Nevládní organizace ve čtvrtek uvedly, že nevidí důvod, aby nejvyšší představitelé země jakkoliv ujišťovali o své náklonnosti otevřenými dopisy. „Svou servilitou mohou spíše přispět ke znevážení české zahraniční politiky v očích české a světové veřejnosti, nežli její místo upevnit,“ napsaly ve svém stanovisku.

Organizace odmítají, že by přijetí dalajlamy ústavními činiteli mělo být důvodem pro zhoršení politických a ekonomických vztahů ČR s Čínou. „V této souvislosti považujeme též za důležité podotknout, že agendy podpory lidských práv a zahraničního obchodu nejsou nikterak v rozporu a spíše se mohou vhodně doplňovat,“ uvedly.

Čína osmdesátiletého nositele Nobelovy ceny za mír dalajlamu označuje za separatistu, který bojuje za prosazení nezávislosti Tibetu. Peking považuje Tibet za nedílnou součást čínského území a setkání státníků s dalajlamou kritizuje dlouhodobě.

Cuketovo čokoládový chlebíček

Potěšte rodinu rychlou dobrotou.