- pomazánku z červené řepy
smíchejte asi 250 g nastrouhané vařené či pečené červené řepy (můžete použít i nakládanou, ale není to ono), dva stroužky česneku, 50 g bílého jogurtu a 2 lžíce majonézy. Osolte, opepřete, můžete přidat i nakrájenou petrželku. Servírujte s opečenými tousty.
- upečte si řepu v troubě
budete potřebovat asi šest menších řep, ty dobře omyjte, zabalte do alobalu a na plechu je pečte asi dvě hodiny. Upečené řepy budou vypadat jako brambory z ohně, slupku propíchněte vidličkou, oloupejte a pokrájejte na tenčí plátky. Na talířku je pak ochuťte olivovým olejem, solí a pepřem podle chuti. Můžete použít i vinný ocet.
- jednoduchý svěží salát
červenou řepu omyjeme, oloupeme a nahrubo nastrouháme, přidáme nastrouhaná jablka, můžeme ochutit citrónovou šťávou nebo cukrem.
Pokud chcete trochu ostřejší variantu, přidejte nakrájenou cibulku, trochu křenu, sůl a pepř.
- polévku z červené řepy, jak ji vaří v Polsku
dvě větší řepy oloupeme, nakrájíme na kousky a s vývarem dáme vařit. Až řepa změkne a obarví vývar, vyndáme ji (nevyhazujeme). Hotový vývar ochutíme octem, pepřem a solí. Polévku zahustíme šlehačkou a krátce povaříme. Do každého talíře dáme kousky červené řepy a přelijeme polévkou. Ozdobíme lístečky petrželky. Poláci jedí polévku studenou s vařeným vajíčkem, případně s kousky telecího masa.
- čerstvou jablečnou šťávu z jablek a červené řepy
sklizeň jablek je tu. Pokud si vyrábíte čerstvý jablečný mošt, zkuste do něj přidat trochu řepy. Nejen, že získáte větší množství vitaminů, ale i krásně červený a chutný nápoj. Ten můžete ozvláštnit, když do něj nastrouháte ještě trochu zázvoru.