Čtěte pozorně složení a dejte pozor na marketingové triky výrobců potravin, radí Rudolf Náprstek, předseda sdružení Zdravá potravina v dalším díle seriálu o nebezpečných aditivech.
Lidovky.cz: Jaká jsou rizika umělých sladidel?
Kromě klasických komplikací jako jsou alergie, astma, kopřivka a zhoršení průběhu nemocí, je to i podezření na karcinogenitu.
Čtěte další díly seriálu: |
Lidovky.cz: Proč slazené limonády, jako třeba Kofola, deklarují na obalu použití přírodních sladidel (stévie - viz box), přitom je nápoj dále slazen umělými sladidly?
Je to legální, není to podvod v pravém slova smyslu. Kofola prostě zaznamenala, že je teď mezi lidmi moderní sladit stévií, což je sladidlo přírodní a bez nežádoucích účinků.
Co je stévie?Stévie sladká je tropická rostlina, která se používá místo cukru kvůli své vysoké sladivosti. Cení se i kvůli léčivým účinkům. Je nekalorická, vhodná pro diabetiky, zamezuje vzniku zubního kazu. Byla zkoumána z důvodu podezření na toxicitu, studie ale závadnost neprokázaly. V roce 2012 povolena k použití v členských státech EU. |
Stévie je silně sladivá a má všechny kladné vlastnosti. Takže do Kofoly přidali asi zanedbatelné množství - ve složení výrobce neuvádí žádný údaj - stévie.
Lidovky.cz: A zbytek doplnili syntetickým sladidlem?
Aby Kofola zůstala sladká, přidali aspartam a acesulfam K, což jsou sladidla, u kterých se dá očekávat nežádoucí účinek. Je to čistě reklamní trik. Když jsem tu etiketu s velkým nápisem "Stévie" viděl poprvé, tak jsem se zaradoval, protože jsem měl pocit, že se konečně objevil pozitivní přístup jednoho z velkých výrobců. Ale když jsem to složení prozkoumal, hodně mě to zklamalo. Nebyl by žádný rozdíl, kdyby tam stévie v tomhle množství vůbec nebyla.
Lidovky.cz: Ale stévie je rostlina nenáročná na pěstování a je 300x sladší než sacharóza. Přesto se výrobcům ekonomicky vyplatí používat umělá sladidla?Jenže acesulfam K a aspartam jsou 600x sladivější než cukr. Když to hodně zjednoduším, tak vám stačí na 600 kg cukru 1 kg aspartamu. A proces výroby sladidla ze stévie není ještě průmyslově zaběhnutý. Stévie je jako sladidlo poměrně drahá záležitost. Musí se někde pěstovat, musí se zpracovávat velké množství suroviny, … U těch chemických a syntetických sladidel jsou postupy jednoduché, stačí vám ropa a další přísady, které jsou lehce dostupné.
Lidovky.cz: Vzpomenete si na nějaký další případ, kdy výrobce v reklamě láká na použití přírodních látek, kterých je ale v produktu jen zanedbatelné množství?
Je to až překvapivě časté, kdy na obalu potraviny vidíte lákavé fotografie ovoce a jiných dobrot, které v nás vyvolávají chutě, ale po prozkoumání složení marně hledáte ty vyobrazené suroviny. Typicky můžu jmenovat různé limonády, sirupy, apod., kdy chuť je tvořena jen syntetickými aromaty a ovocná složka naprosto chybí.
Zdravá potravinaObčanské sdružení se zabývá zdravým životním stylem, kvalitou potravin a nežádoucím vlivem aditiv. Na stránkách sdružení najdete podrobné informace o éčkách a jejich škodlivosti. |
Lidovky.cz: Proč to není legislativně ošetřeno? Jde přece o klamání zákazníků, ne?
Legislativa to řeší, ale jen do určité míry a výrobci umí ve slovíčkaření velmi dobře bruslit. Na obalu se někdy výrobci chlubí prohlášením jako "Bez umělých sladidel" a zní to skvěle. Ale ve složení vidíte, že potravina sice neobsahuje umělá sladidla, ale obsahuje konzervanty a barviva. Tím se už tak jásavě výrobce na obalu nechlubí. Nebo naopak se chlubí tím, že je potravina "bez konzervantů a barviv" a ve složení najdete náhradní sladidla.
Lidovky.cz: Jak by měl tedy podle vás zákazník vybírat potraviny?
Věnujte čas sledováním toho, co jíte, zkoumejte složení, zajímejte se o to, co potraviny obsahují, co by měly obsahovat a co by v nich být raději nemělo.
Zájmy jdou proti sobě, říká inspekceServer Lidovky.cz se obrátil i na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci, zda by mohla rozhovor s Náprstkem komentovat a některé legislativní postupy objasnit. O problematice aditiv mluví tiskový mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Lidovky.cz: Umělá sladidla jsou v podezření na karcinogenitu, s tím, že je spousta výzkumů, některé jsou pro, jiné proti. Jak to, že některá umělá sladidla tady nejsou zakázána, když už proběhly výzkumy, které prokázaly, že můžou způsobovat rakovinu? |