Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Škodlivá éčka neexistují, říká odbornice z ministerstva

Evropa

  17:30
Strhla se kolem éček zbytečná hysterie, nebo nás stát opravdu před škodlivými látkami nechrání? "Pokud se ukáže, že některá látka nevyhoví toxikologickým testům, dojde k jejímu vyřazení anebo významnému omezení. Tato "hysterie" totiž není je v Česku, ale v celé Evropě," říká v on-line rozhovoru vedoucí oddělení pro speciální potraviny Daniela Winklerová ze Státního zdravotního ústavu.

Daniela Winklerová foto: archiv: Daniela Winklerová

V lednu uveřejnil server Lidovky.cz sérii rozhovorů s Rudolfem Náprstkem ze sdružení Zdravá potravina, který popisuje nebezpečí aditiv. A upozorňuje i na jejich rizikovost: "Kromě klasických komplikací jako jsou alergie, astma, kopřivka a zhoršení průběhu nemocí, je to i podezření na karcinogenitu," popisuje Náprstek třeba obavy, které panují z umělých sladidel. Winklerová mu ale oponuje. "Nezávadnost sladidla aspartam již byla několikrát zpochybněna, nicméně žádná podezření např. z kancerogenity doposud nebyla prokázána," argumentuje.

PSALI JSME:

O škodlivosti éček nijak nepochybuje. "Škodlivá být nemohou, protože jejich bezpečnost kontroluje Evropský úřad pro bezpečnost potravin," říká v on-line rozhovoru se čtenáři serveru Lidovky.cz Winklerová. "Výrobci potravin se při používání éček musí řídit evropskými předpisy - jsou stejné pro všechny členské státy EU. Pokud předpisy nedodrží, platí velké pokuty," říká. 
 
"O žádných éčkách nelze říci, že jsou nezdravá. Všechny tyto látky totiž podléhají hodnocení zdravotní bezpečnosti a pokud by se prokázalo, že jejich konzum není bezpečný, nebyly by povoleny. Na některé látky však může být člověk a zejména dítě přecitlivělé. Tato přecitlivělost je individuální a nelze říci obecně tuto látku nebo tuto potravinu vynechejte ze svého jídelníčku, dodává Winklerová.
 
Do kategorie škodlivých látek podle ní nepatří ani dusitany, které se obecně považují za karcinogeny. "Dusitany se přidávají do uzenin jako podíl solící směsi z důvodu konzervačních a z důvodu zachování červené (masové) barvy. Nejdůležitější význam této soli je, že zabraňuje rozvoji nežádoucích mikroorganismů, které mohou produkovat velmi nebezpečné toxiny – botulotoxin. Není třeba se jich obávat, většina dusitanů se v masných výrobcích rozloží a přemění na jiné látky. Jejich používání je regulováno evropskými předpisy," odvolává se Winklerová na EU.

Autoři: ,