Lidovky.cz

Cestování za jídlem. Tipy kam vyrazit na skvělý oběd či večeři

Jídlo

  16:00
Do konce gastronomického svátku Grand Restaurant Festivalu zbývá už jen pár dní. Objevování nových chutí a nových restaurací někdy znamená, že za jídlem musíte cestovat. Server Lidovky.cz vytipoval pár zajímavých podniků, kde byste ještě mohli stihnout v rámci festivalu zajímavý oběd či večeři.

Prsíčko z divoké kachny s krustou ze sušených hrušek foto: Grand Restaurant Festival

Ve Středočeském kraji v obci Malé Číčovice (směr Praha - Ruzyně) můžete navštívit venkovskou restauraci V Polích, která se umístila mezi 10 nejlepšími podniky v celostátní anketě Grand Restaurant za rok 2011. V Polích používají zásadně lokální či sezónní suroviny a tomu odpovídá i jejich festivalové menu: mistrovský kousek šéfkuchaře - domácí mandlová paštika, nejlepší jídlo od maminky - kachna se zelím a domácím knedlíkem a farmář & tradice - jablko v županu s vanilkovým krémem.

ČTĚTE TAKÉ:

Směr Praha Zbraslav v obci Měchenice se nachází podnik Fregatta s nádherným výhledem na Vltavu a protilehlé skály. Od Zdeňka Pohlreicha dostala tři hvězdičky. Zde vám nabídnou kohouta na víně s malými cibulkami, filet ze pstruha duhového s domácí vanilkovou kaší a mrkví konfitovanou v pomerančové šťávě a na závěr dezert - teplý čokoládový dortík s omáčkou z pravé vanilky. Dorty tady opravdu umí - v přízemí se nachází cukrárna s vlastní výrobou více než 40 druhů zákusků a dortů.

Pokud jste milovníky ryb, v Jihočeském kraji doporučujeme navštívit podnik KA.PR (Hluboká nad Vltavou). Menu je opravdu jen rybí! Závitek ze šumavského pstruha pečený na šalvějovém másle, přelitý omáčkou z citrónů, mačkaný hrášek, filátko z kapra pečené s tymiánem, ragú z lesních hříbků a jako třetí chod filátko z candáta na rozmarýnovém oleji s vinnou pěnou, zeleninové ratatouille.

Grand Restaurant Festival

Grand Restaurant Festival, který probíhá ve 101 restauracích po celé České republice trvá do konce února.

Chystáte na hory, stavte se cestou v restauraci U Podkovy (Jítrava apartmán-hotel, Rynoltice). Menu mají také lákavé: jehněčí roláda z krkovičky s omáčkou z hub a koňaku, filírované kuřecí stehýnko plněné jemnou fáší se smetanovo-paprikovou omáčkou či glazírovaný jelení hřbet v saturejkovém jus.

V Jihomoravském kraji se účastní festivalu Bukovanský mlýn - slovácká restaurace stojící na vrcholu kopce mezi obcemi Bukovany a Ostrovánky u Kyjova. Těšit se můžete na obsluhu v krojích či v lokálních originálních oděvech.

V Olomouckém kraji doporučujeme restauraci U Labutě (Přerov). Ochutnáte prsíčko z divoké kachny s krustou ze sušených hrušek a ořechů či lakované millefoie z kukuřičného kuřátka. Co to znamená? Jedná se o plátky z kuřecích prs proložené fáží z foie grass, pomalu tažené v silném kuřecím vývaru, smrž plněný kuřecími stehny ala coque du vin.

Zkuste si recept šéfkuchaře Pavla Čadila z restaurace Park Inn hotel, Bamboo (Ostrava):

Pečený čerstvý candát na bylinkovém másle s mušlí sv. Jakuba a sépiovým rizotem z fregoly:

Ingredience: 400g čerstvého candáta, 0,5l rybího vývaru, čerstvý tymián, 80g řapíkatého celeru, 80g mrkve, 80g celeru, 1ks banánové šalotky, 200g italské fregoly, 2ks sépiového barviva, 0,02kg čerstvého másla, 4 stroužky česneku, 4ks mušle sv. Jakuba, 200g čerstvé rukoly

Pečený čerstvý candát na bylinkovém másle s mušlí sv. Jakuba a sépiovým rizotem z fregoly

Recept: Na troše másla zpěníme na drobno nakrájenou šalotku, tymián, a fregolu. Po chvilce přidáme teplý rybí vývar, sépiové barvivo a vaříme do poloměkka, jako rizoto. Ke konci přidáme řapíkatý celer, mrkev, celer hlízu pokrájený na malé kostičky a spařený. Filátko z candáta nařízneme na straně kůže dvakrát, osolíme a opepříme na straně masa. Opečeme na barvu stranu s kůží a na pár vteřin z druhé! U opékání máme na pánvi česnek a ke konci přidáme máslo a čerstvý tymián. Mušli sv. Jakuba vložíme na maximálně rozpálenou pánev s trochou přepuštěného másla a opečeme jen na barvu z obou stran. Poté přidáme k rybě bylinkové máslo a podáváme s přílohou.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.